Prazne Elizejske poljane pred slovesnostjo ob lanskem dnevu Bastilje. Foto: EPA
Prazne Elizejske poljane pred slovesnostjo ob lanskem dnevu Bastilje. Foto: EPA

Okoli Slavoloka zmage, ki je na vrhu Elizejskih poljan, naj bi razširili območje za pešce. Na koncu okrog dva kilometra dolge avenije, poleg Place de la Concorde, bodo uredili vrtove. Tako bo nastal hektar in pol zelenih površin, posadili bodo na stotine dreves, grmov in rož, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dela na eni najbolj znanih avenij na svetu, katerih vrednost je ocenjena na 26 milijonov evrov, naj bi se začela že čez nekaj tednov. Terase na vrhu avenije bo v skladu z ohranjanjem "identitete in osebnosti območja" preuredil Belgijec Ramy Fischler.

Avenijo so v zadnjih letih prevzeli avtomobili. Foto: EPA
Avenijo so v zadnjih letih prevzeli avtomobili. Foto: EPA

Preureditev Elizejskih poljan v "izjemni vrt" bo potekala v dveh fazah, poroča Euronews. V drugi fazi po olimpijskih igrah bodo vzpostavili še "zeleno promenado" med Louvrom in gričem Chaillot, ki bo namenjena pešcem, kolesarjem in skirojem. Količina avtomobilskega prometa naj bi se zmanjšala za 72 odstotkov.

Elizejske poljane (fra. Champs-Élysées) obstajajo že od leta 1670. Vnovič jih je sredi 19. stoletja obnovil baron Georges-Eugene Haussmann, ki je ob tem kot arhitekt poskrbel tudi za preobrazbo celotnega Pariza pod Napoleonom III.

Središče velikih zgodovinskih dogodkov

Poljane so bile v stoletjih prizorišča velikih dogodkov francoske in svetovne zgodovine, številnih proslav, parad, protestov in drugih veselih in tudi tragičnih dogodkov. V zadnjih letih so postale ena izmed rednih lokacij protestnih gibanj, kot so Rumeni jopiči.

Številni Francozi so mnenja, da so v zadnjih treh desetletjih zaradi prometa in luksuznih trgovin izgubile prvotni čar in da so namenjene le elitnim turistom, ki se jim običajni prebivalci ognejo. Kljub temu pa je tudi sedanji načrt obnove razdelil meščane. Nekateri nasprotujejo temu, da bi bil promet iz avenije "skoraj izgnan".

Novoletna okrasitev. Foto: EPA
Novoletna okrasitev. Foto: EPA