Odkritju plošče z imenom ulice je sledil večerni poklon glasbeni ikoni. Foto: AP
Odkritju plošče z imenom ulice je sledil večerni poklon glasbeni ikoni. Foto: AP

Leta 2020 je župan 13. pariškega okrožja Jérôme Coumet prvič napovedal, da bodo v francoski prestolnici na poseben način počastili Davida Bowieja. Pokojnega britanskega pevca, ki je leta 2016 umrl za rakom na jetrih, so na dan, ko bi praznoval 77. rojstni dan, ovekovečili tako, da so po njem poimenovali ulico na jugovzhodu mesta.

Poklon je proslavil Bowiejev prvi nastop v mestu luči leta 1965. Foto: AP
Poklon je proslavil Bowiejev prvi nastop v mestu luči leta 1965. Foto: AP

Odkritju plošče z imenom ulice je sledil večerni poklon glasbeni ikoni, na katerem sta nastopila Bowiejev prijatelj in biograf Jerome Soligny in Clifford Slapper, ki je produciral album z njegovo glasbo Bowie Songs One. V županovem uradu bo do konca tedna na ogled tudi razstava o glasbeniku.

Pri poimenovanju ulice niso odstranili nobenega imena, saj je ta nastala ob nedavni prenovi soseske – zdaj skupaj z drugimi pomembnimi osebnostmi slavi tudi Bowiejevo dediščino. Ulica, približno med botaničnimi vrtovi Jardin des Plantes in nacionalno knjižnico, je dolga približno 50 metrov. Obdajata jo dve sodobni poslovni stavbi, vključno s sedežem novičarskih publikacij Le Monde in L'Obs. Odpira se na avenijo Pierre-Mendes-France in se bo povezala z bodočim mostom, ki bo povezoval avenijo z Boulevard de l'Hopital, blizu železniške postaje Austerlitz in bolnišnice Pitie-Salpetriere, poroča AP.

Poklon je proslavil Bowiejev prvi nastop v mestu luči leta 1965 – njegov prvi nastop zunaj Združenega kraljestva – in njegov trajni vpliv na glasbo, modo in kulturo. Pariz je imel v Bowiejevem življenju manj pomembno vlogo od Londona, Berlina ali Los Angelesa, vendar je francoska avantgardna gledališka kultura vplivala na njegov vizualni slog. Ustvaril je tudi priredbi pesmi Amsterdam in My Death, ki v francoskem jeziku pripadata Jacquesu Brelu.