Jesse Katajama je v Peruju vse od marca, ko je želel obiskati Machu Picchu, a so ga zaradi covida-19 prej zaprli. Razvoj pandemije ga je "prizemljil" v mestu Aguas Calientes blizu te znamenite inkovske utrdbe iz 15. stoletja za skoraj sedem mesecev, piše britanski BBC.

V tem obdobju je imel veliko časa za razmislek, tako se je odločil pisati perujskim oblastem in jih zaprositi, naj mu dovolijo vstop v Machu Picchu. Vztrajnost se mu je izplačala.

"V Peru je prišel s sanjami, da mu bo uspelo vstopiti," je v ponedeljek na virtualni novinarski konferenci dejal minister za kulturo Alejandro Neyra. Povedal je, da so Katajami dovolili obisk pred vrnitvijo na Japonsko in da je v soboto obiskal ruševine skupaj z vodjo parka.

V videu, ki ga je posnel na vrhu Machu Picchuja, je turist proslavil dolgo želen obisk. "To je resnično izjemno, hvala," je dejal.

Pred pandemijo so na med turisti izjemno priljubljenem Machu Picchuju dnevno našteli od 2000 do 3000 obiskovalcev, na vrhuncu sezone tudi po 5000. Zdaj je zaradi pandemije zaprt, znova pa naj bi ga odprli novembra za omejeno število obiskovalcev. Datuma še niso sporočili.

Machu Pichu leži visoko v perujskih Andih. Foto: AP
Machu Pichu leži visoko v perujskih Andih. Foto: AP