Pasji gosti v rimskih restavracijah

Čeprav v Vatikanu opozarjajo pred pretirano navezanostjo na domače ljubljenčke, jih lučaj stran – ob staroveškem Milvijskem mostu – obravnavajo kot ljudi. "Dandanes imajo ljudje pse za družinske člane, marsikdo jih obravnava kot otroke. S sabo jih jemljejo v restavracije, k morju, na sprehod v mesto, povsod," je dejal Marco Turano, solastnik nove rimske restavracije Fiuto, kjer so psi enakovredni ljudem.

Restavracija Fiuto, kar se v slovenščino prevede kot Smrček, je prva te vrste v Italiji. Vsaka miza ima svojo skledo in pitnik za psa, tudi zanj je voda iz steklenice. Jedilnik je dvojen – na pasjem lahko gostje izbirajo med raznovrstno ponudbo.

"Pripravim mleto govedino, svinjino, perutnino in polenovko. Na voljo imam tudi zelenjavo, kot so korenje, bučke in krompir. Nazadnje sestavine zmešam in oblikujem jed," je pojasnil Luca Grammatico, ki se je specializiral za pasje jedi, tudi sladice.

Fiuto ima seveda dve povsem ločeni kuhinji.

Pasji obroki so različno veliki, razlikujejo se glede na velikost psa. Enakovrednost z ljudmi se sicer kaže tudi pri cenah obrokov – za njih je treba odšteti od osem do 20 evrov.