Foto: Reuters
Foto: Reuters

Štirje orangutani in pet šimpanzov vrste bonobo so prejeli dva odmerka cepiva, ki ga je izdelalo veterinarsko podjetje Zoetis. Cepivo je prejela tudi orangutanka Karen, ki je imela leta 1994 prvo odprto operacijo srca na primatu, poroča National Geographic.

Sorodna novica Trop goril je uspešno preživel covid-19

Nadine Lamberski, glavna direktorica za zaščito pri zavezništvu za divje živali v živalskem vrtu v San Diegu, je za National Geographic povedala, da v svoji karieri še nikoli ni imela dostopa do eksperimentalnega cepiva tako hitro, a da je komaj čakala, da prejmejo cepivo. V živalskem vrtu so namreč zaskrbljeni zaradi nevarnosti, ki jo lahko covid-19 predstavlja velikim opicam, še posebej gorilam, ki so kritično ogrožene.

Lamberski je dejala, da opice niso imele nobenih stranskih učinkov po prejetem cepivu. Kmalu bodo živali testirali na protitelesa, da ugotovijo, ali je cepljenje uspelo.

V San Diegu se je z novim koronavirusom v živalskem vrtu okužilo osem goril, ki zdaj dobro okrevajo. Okužbo so odkrili tudi pri levih in tigrih v živalskem vrtu Bronx v New Yorku, pa tudi pri levih v živalskem vrtu v Barceloni. Po svetu so bili primeri okužb s koronavirusom tudi med psi, mačkami in drugimi živalmi.

Veterinarsko podjetje Zoetis je februarja lani začelo razvijati cepivo za mačke in pse, potem ko je bil pes v Hongkongu pozitiven na novi koronavirus. Cepivo se je izkazalo za varno in učinkovito, piše britanski BBC.