V Pjongjangu bodo prihodnji teden praznovali 75. obletnico korejske ljudske armade. Foto: AP
V Pjongjangu bodo prihodnji teden praznovali 75. obletnico korejske ljudske armade. Foto: AP

Najhuje je v severnih regijah države, ki so tudi najrevnejše. Prav tako pričakujejo močne vetrove na obalnih območjih, poročajo državni mediji.

Tudi Južna Koreja je izdala opozorilo pred hladnim valom, o rekordno nizkih temperaturah poročajo s severa Kitajske, prav tako naj bi rekord desetletja ta teden padel na Japonskem.

A za razliko od ostalih držav se pri Severni Koreji ne ve kaj dosti, kako ekstremen mraz dejansko vpliva na prebivalce, poroča BBC. Province Ryanggang, Severni Hamgyong in Južni Hamgyong, najrevnejše pokrajine v državi in tiste, ki so najbolj izpostavljene podnebnim šokom, se vse nahajajo na severu.

Izven prestolnice Pjongjang je elektrika redka, zato se gospodinjstva pozimi ogrevajo na drva in suhe rastline, mnogi pa za izolacijo domov okoli svojih vrat in oken uporabljajo kar plastično folijo, poroča NK News.

Po poročanju Radio Free Asia je konec lanskega leta med še enim izjemno hladnim valom izginilo "večje število" ljudi, pri čemer naj bi mnogi zmrznili ali pa sestradali do smrti.

Prehranska varnost v Severni Koreji naj bi bila na najslabši ravni od velike lakote v 90. letih, meni Lucas Rengifo-Keller, raziskovalni analitik na Petersonovem inštitutu za mednarodno ekonomijo v ZDA. Znanstveniki opozarjajo, da ekstremno vreme, vključno s hladnimi valovi, postaja zaradi podnebnih sprememb vse pogostejše.

Do rdečega alarma zaradi hladnega vremena prihaja v času, ko se Pjongjang pripravlja na praznovanje 75. obletnice korejske ljudske armade naslednji teden.