Peter Allan je v Edinburgu v tla hiše izvrtal luknjo, na njegovo veliko presenečenje pa je pod talnimi deskami našel staro steklenico viskija. "Soba je velika približno 12 kvadratnih metrov in ne da bi vedel, da je tam, sem zarezal natančno okoli steklenice," je pojasnil 50-letnik, ki naj bi luknjo naredil naključno, ko je iskal cevi, in dodal, da ne more verjeti, kakšno srečo je imel. Vodovodni inštalater je dejal, da naj bi bilo najdišče pod prostorom, kjer naj bi bila prvotno soba služkinje.

O najdbi je nemudoma obvestil lastnico doma, ta pa je z nadaljnjim raziskovanjem počakala, da se njena otroka vrneta domov. Ob novici, da jih doma čaka sporočilo v steklenici, sta navdušeno pomislila, da gre morda za zaklad, poroča BBC.

Sprva so list papirja poskušali odstraniti s pomočjo pincete in klešč, a se je ta začel trgati. Da bi se Eilidh Stimpson dokopala do skrivnostnega sporočila, je tako morala steklenico razbiti s kladivom. Izkazalo se je, da je viktorijanska časovna kapsula hranila kar 135 let staro sporočilo. "Vsi smo se gnetli okoli njega, ga postavili pod svetlobo in poskušali prebrati. Bilo je zelo razburljivo," je povzela.

Pod zapis sta se podpisala delavca. "James Ritchie in John Grieve sta položila ta tla, vendar nista spila viskija," je napisano na listu papirja, ki sta mu pripisala tudi datum – 6. oktober 1887. "Kdor koli najde to steklenico, bo morda mislil, da najin prah nosi po cesti," je še dodano.

Družina bo dodala svoje sporočilo

Nova lastnica, ki se ji odkritje zdi neverjetno, se sicer počuti krivo, ker je razbila tako staro steklenico, a je poudarila, da je bil to edini način, da je prišla do sporočila. Vse koščke stekla je skrbno shranila.

Ker je družinski prijatelj pregledal popis prebivalstva iz leta 1881, je našel imena avtorjev. Ugotovili so, da sta moška živela le nekaj kilometrov stran. Kustos iz Nacionalne knjižnice Škotske je sicer družini priporočil, naj sporočilo shranijo v poseben ovitek.

"Mislim, da ga bomo uokvirili s koščkom steklenice, kot je vrat, ker je nekaj takega lepo imeti," je povedala zdravnica in dodala, da bodo v luknjo, preden jo zaprejo, postavili steklenico s prepisom prvotnega sporočila, k temu pa bodo dodali tudi svoje.