Slovenci v povprečju porabimo tri kilograme kave letno. Foto: Radio Si
Slovenci v povprečju porabimo tri kilograme kave letno. Foto: Radio Si

"Ob mednarodnem dnevu kave se spomnimo prizadevanj več milijonov ljudi po svetu – od pridelovalcev, pražilcev do lastnikov kavarn in številnih drugih," so zapisali pri Mednarodni organizaciji za kavo (ICO). Letos opozarjajo predvsem na pridelovalce kave po vsem svetu. Pri organizaciji jim želijo pomagati do poštenega plačila, poroča STA.

Največ kave uvozimo iz Brazilije. Foto: EPA
Največ kave uvozimo iz Brazilije. Foto: EPA

Kava je priljubljena tudi v Sloveniji. Kot so ob mednarodnem dnevu zapisali na statističnem uradu, je prebivalec lani doma v povprečju porabil tri kilograme kave. Za kilogram je bilo treba v povprečju odšteti 9,17 evra. S povprečno mesečno neto plačo je bilo lani v Sloveniji mogoče kupiti 139 kilogramov kave. Povprečna cena skodelice ekspresa pa je bila 1,33 evra.

Bolj trgovana je le surova nafta

Mednarodni dan kave praznujejo tudi v podjetjih, povezanih s panogo. De'Longhi, eden vodilnih proizvajalcev kavi namenjenih gospodinjskih aparatov, je poudaril, da se kava uživa v tako veliki meri, da jo po količini trgovanja prekaša le surova nafta.

Letos so v ospredje postavili pridelovalce kave. Foto: Reuters
Letos so v ospredje postavili pridelovalce kave. Foto: Reuters

Uživanje kave in varovanje okolja sta neločljivo povezana

Najbolj priljubljena vrsta kave je po njihovih navedbah arabica, ekspreso pa je, kot so dodali, najbolj priljubljen kavni napitek na vsem svetu. V družbi Julius Meinl so ob mednarodnem dnevu kave pripravili posebno akcijo. V približno 30 slovenskih kavarnah bodo lahko gostje dobili priložnost za še eno, brezplačno kavo. Za vsako sodelujočo kavarno bo podjetje v sodelovanju z Inštitutom Jane Goodall posadilo drevo v eni od izvornih držav kave – Tanzaniji. Skupaj jih bodo zasadili 18.000, s tem pa želijo v podjetju pokazati, da sta uživanje kave in varovanje okolja neločljivo povezana.