Zmagovalci. Foto: Reuters
Zmagovalci. Foto: Reuters

Katalonska tradicija grajenja "človeških stolpov" (castells) se je začela v 18. stoletju v mestu Valls, od leta 1932 pa se odvija v areni za bikoborbe v Tarragoni. Od začetka 70. let prejšnjega stoletja poteka vsako drugo leto, tako se je letos tekmovanje spet vrnilo v mesto na severovzhodu Španije.

Pisana množica. Foto: Reuters
Pisana množica. Foto: Reuters

V grajenju stolpov, ki se od leta 2010 uvršča na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine, saj naj bi bilo "ključni del katalonske kulturne identitete", se je pomerilo 40 ekip "castellerjev". Poskuse postavljanja najvišje in najbolj zapletene konstrukcije s tem, da tekmovalci drug drugemu stopijo na ramena, je spremljalo približno 11.000 gledalcev. Pri tem imajo pomembno vlogo tudi otroci, ki s čeladami na glavi hitro in lahkotno splezajo na vrh stolpov.

S konkurenco je tokrat pometla skupina iz mesta Vilafranca. S stolpom, ki naj bi se dvigal kar 13 metrov visoko, in prikazom sposobnosti, kar vključuje tudi varen in uspešen sestop, si je tako prislužila 16.000 evrov nagrade.

Nekateri niso bili tako uspešni – veliko "človeških zgradb" se je zamajalo in razpadlo, sodelujoči, ki naj bi trenirali večkrat na teden, so popadali na tiste pod sabo. Po besedah organizatorjev je 71 ljudi potrebovalo zdravniško oskrbo, v bolnišnici pa jih je pristalo 13.