Trgovina Posoda je bila stalnica Maribora vrsto let. Foto: Google Maps
Trgovina Posoda je bila stalnica Maribora vrsto let. Foto: Google Maps

Kot pravi lastnica trgovine Posoda, je promet v zadnjih letih tako upadel, da je morala sprejeti to, sicer težko odločitev.

Že več desetletij stoji na Koroški cesti v Mariboru trgovinica z emajlirano posodo, v kateri je cena lonca odvisna od njegove teže.

Najbolj znana pa je po tem, da je bila na policah vedno posoda naših babic. Tiste prepoznavne emajlirane posodice s pikami.

In čeprav se ta do zdravja prijazna posoda v zadnjih letih vrača v naše kuhinje, je prodaja zelo upadla. Že nekaj časa so kupci pretežno turisti, a ti pridejo po kakšen lonček ali dva za spomin. Domačih kupcev pa preprosto ni več.

"Premalo ljudi je tukaj, ki bi kupovali. Mestno središče ima toliko in toliko prebivalcev, ti so se oskrbeli. Ljudje, ki hodijo na sprehode v ta del mesta, ne bodo rožljali s posodo po ulici," je povedala lastnica prodajalne Slava Bandić.

V Mariboru se zapira znana trgovina s posodo na kilograme

Včasih tudi sama krije stroške

V zadnjih letih so prepoznavno Emovo posodo povečini kupovali samo še turisti. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
V zadnjih letih so prepoznavno Emovo posodo povečini kupovali samo še turisti. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Gospa Slava še vedno dela z veseljem. Kot pravi, je trgovina njen konjiček, a žal z zaslužkom ne pokrije več niti stroškov obratovanja.

"Jaz rada prihajam sem, meni bo zelo hudo, ampak ne gre drugače. Vam povem, da moram včasih tudi iz svojega žepa dati denar, da plačam stroške," je razkrila.

V zadnjih dneh, ko se je novica o zaprtju trgovine razširila, je kupcev spet veliko, kakor nekoč, Slavine police z lonci pa se počasi praznijo.

"Da bi si kljuke podajali, tega do zdaj ni bilo. Ne vem, smo Mariborčani res taki, da takrat, ko čutimo, da nečesa ne bo več, takrat šele vemo, kaj izgubljamo. Res se sprašujem o tem," še doda gospa Slava.