Foto: Reuters
Foto: Reuters

Shakespearov prvi zvezek so sestavili njegovi prijatelji in ga objavili 8. novembra 1623, sedem let po njegovi smrti. Natisnjenih naj bi bilo približno 750 izvodov, ki vsebujejo 36 od 37 Shakespearovih iger, ki so jih takrat tudi prvič žanrsko razvrstili.

Za zaznamovanje obletnice je režiser Jack Jewers posnel šest kratkih filmov, ki skozi prizmo Shakespearovih del obravnavajo sodobne teme, vključno z raziskovanjem vesolja, vplivom pandemije koronavirusne bolezni in vojno v Ukrajini. V filmu Lovers and Madmen, ki ga je pripovedoval igralec Tom Baker, je Jewers portret in besedilo pritrdil na vremenski balon in ju poslal v zgornjo Zemljino atmosfero.

"Ko sem se zares poglobil v njegova dela, me je najbolj presenetilo, kako se vprašanja, o katerih je pisal, še vedno zdijo tako sodobna," je povedal Jewers. "The First Folio" velja za eno najpomembnejših knjig angleške literature. Brez tega bi bilo izgubljenih 18 predstav, vključno z Macbethom. "Shakespearovi kolegi igralci in lastniki gledaliških podjetij so se odločili, da zberejo to gradivo in izdelajo nekakšno zapuščino svojega nekdanjega kolega, največjega dramatika, s katerim so kadar koli sodelovali," je ob tem povedal Will Tosh, raziskovalni vodja v gledališču Shakespeare's Globe v Londonu. Kot se je pozneje izkazalo, so njegovi sodelavci sodelovali z največjim dramatikom vseh časov, ki je pisal v angleškem jeziku.