Foto: Občina Rogaška Slatina
Foto: Občina Rogaška Slatina

Izvedbeni del projekta Stolp Kristal Rogaška Slatina se je začel z gradnjo spomladi leta 2022. "Vesel sem, da smo samo v dveh letih zgradili najvišjo stavbo in stolp v Sloveniji z višino 106 metrov, kar predstavlja še dodatno atraktivnost tako za občino Rogaška Slatina kakor tudi vso našo državo," je dejal župan občine Branko Kidrič in dodal, da je ponosen, da je občina dobila tako posebno znamenitost, ki bo prinašala prihodke tudi turističnim nastanitvam.

Po njegovo stolp, ki je na vrhu v obliki kristala, kar pooseblja zgodovino kraja, ni samo ponos občine Rogaška Slatina, ampak tudi ponos vse Slovenije. "Realizirali smo največjo investicijo v 30-letni zgodovine naše občine," je poudaril.

"Fantastično ste znali povezati svojo tradicijo in znanje z drznostjo, ki je v teh časih še kako potrebna," je rekla Dubravka Kalin, generalna direktorica direktorata za turizem iz Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport.

Branko Kidrič je ponosen. Foto: Občina Rogaška Slatina
Branko Kidrič je ponosen. Foto: Občina Rogaška Slatina

Uradno slovesno odprtje razglednega stolpa Kristal Rogaška Slatina je popestril koncert Nine Pušlar ter nastop učiteljev glasbene šole Rogaška Slatina in domačinov Slovenski zvoki. Na otvoritvi je bilo več kot 2000 obiskovalcev, od tega se jih je v štirih urah na vrh povzpelo 1100.

Ciljno število obiskovalcev znaša 60.000 letno.

Stolp Kristal je edini stolp s kavarno na vrhu in edini v državi, ki omogoča interaktivne vsebine. Po napovedih se bodo na najvišjem in edinem slovenskem stolpu v Sloveniji dogajale številne dejavnosti, prisotne bodo tudi digitalne vsebine. Stvaritev, ki v višino meri 106 metrov, bo obiskovalcem omogočala doživetje vse dni v letu, neodvisno od vremenskih razmer in letnega časa.

Razgledni stolp ima pritličje z infotočko in prodajalno s spominki, na 96 metrih je kavarna s 40 sedišči, razgledom naokoli in adrenalinsko hojo po prosojnih tleh. Na 100 metrih je panorama za mirnejše razgledovanje okolice in možnost virtualnega doživetja Let s Pegazom.

Na 104 metrih je zadnja postaja z odprto teraso na prostem. Prostori na vrhu stolpa lahko naenkrat sprejmejo do 150 obiskovalcev. Do vrha vodi 594 stopnic in dvigalo, ki do cilja obiskovalce pripelje v 34 sekundah.

Ob stolpu je tlakovan trg, v petih prodajnih hiškah na trgu pred stolpom se bodo predstavljali lokalni ponudniki. Ob trgu sta parkirišče za 51 osebnih vozil in dva avtobusa ter javna izposojevalnica koles.

Odprli bodo novo najvišjo stavbo v Sloveniji

Ciljno število obiskovalcev znaša 60.000 letno. Cena vstopnice za odrasle znaša 10 evrov, za otroke in skupine osem evrov, za izkušnjo VR-doživetja tri evre.

Realizirana vrednost projekta znaša pet milijonov evrov, od tega je dva milijona evrov prispevalo ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, razlika pa je zagotovljena iz lastnih virov občine Rogaška Slatina in s pomočjo donatorjev.