Pobuda 4 Days Week Global meni, da bo letos prelomno leto za nove oblike dela. Foto: Pixabay
Pobuda 4 Days Week Global meni, da bo letos prelomno leto za nove oblike dela. Foto: Pixabay

Podobni projekti bodo hkrati potekali v ZDA, na Irskem, v Kanadi, Avstraliji in na Novi Zelandiji. Raziskavo vodi novozelandska iniciativa 4 Days Week Global, sodelujejo tudi Univerza Oxford, Boston College in Univerza Cambridge ter možganski trust Autonomy.

V Združenem kraljestvu bo v projektu sodelovalo okoli 30 podjetij. Od zaposlenih se bo zahtevalo, da "ohranijo 100-odstotno produktivnost, vendar le 80 odstotkov časa", saj bodo imeli vsak teden dodaten dela prost dan, je poročal Independent.

"Štiridnevni teden izziva trenutni model dela in pomaga podjetjem, da se odmaknejo od preprostega merjenja, kako dolgo so ljudje v službi, k osredotočanju na proizvedene rezultate," pravi vodja pilotnega projekta pri 4 Day Week Global Joe O’Connor. Dodaja, da opažajo vse več zanimanja za njihovo pobudo.

Zadnji dve covidni leti sta močno spremenili ustaljene procese dela. O'Connor napoveduje, da je zdaj pravi čas za spremembe in da bo leto 2022 prelomno za "drzno novo prihodnost dela".

Profesor družbenih ved na univerzi Cambridge Brendan Burchell na drugi strani poudarja socialne in okoljske koristi skrajšanega delovnega tedna. "Koristi postajajo vse jasnejše, množična podpora vse bolj razširjena, na voljo je tehnologija za ohranjanje produktivnosti. Čas je, da več organizacij napravi preskok," je povedal.

Kje še razmišljajo o štiridnevnem delovnem tednu?

Raziskavo štiridnevnega delovnega tedna trenutno izvajajo v Španiji. Projekt so zagnali lani, trajal naj bi tri leta. Na poziv premierke Jacinde Ardern se je za štiridnevni delovni teden odločilo tudi več podjetij na Novi Zelandiji. Vlada na Japonskem je medtem lani razgrnila načrte, po katerih bodo delodajalce pozvali k delu štiri dni na teden, da bi zaposlenim omogočila več časa za družino in izobraževanje. Na določenih delovnih mestih bodo pobudo preizkusili tudi na Irskem in Škotskem.

Pozitivna izkušnja Islandije – več prostega časa, manj izgorelosti

Na Islandiji so štiridnevni delovni teden brez zmanjšanja plače preizkusili med letoma 2015 in 2019. Preizkus na 2500 zaposlenih se je izkazal za "izjemen uspeh", saj 86 odstotkov delovne sile v državi zdaj dela krajši delovni čas ali ima pravico do skrajšanja delovnega časa.

Poročilo, ki sta ga julija 2021 objavila možganski trust Autonomy in raziskovalna organizacija Association for Sustainability and Democracy, ugotavlja, da je produktivnost zaposlenih ostala enaka ali se je izboljšala na večini delovnih mest. Zaposleni so povedali, da sta se njihovo počutje in ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem drastično izboljšala. Manj je bilo primerov doživljanja stresa in izgorelosti.