Foto: ZOO Ljubljana
Foto: ZOO Ljubljana

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, se s treningom živali učijo sobivati v okolju s človekom – trenirane živali tako z veseljem sprejmejo obisk veterinarja ter ohranjajo dobro telesno in psihično počutje.

Treningi v živalskem vrtu so potekali tudi v času, ko ni bilo obiskovalcev, saj so namenjeni predvsem boljšemu počutju živali, saj z njimi pri živalih spodbujamo njihovo naravno vedenje, ki ga nato lahko predstavijo tudi obiskovalcem.

Njihovi zaposleni so se v tujini izobraževali na temo treninga slonov, žiraf, morskih levov in na splošno o tem, kako trenirati eksotične živali. Najbolj so jim bile v pomoč praktične izkušnje z živalmi, ki so trening obvladale, zdaj pa svoja znanja nadgrajujejo tudi s spletnimi izobraževanji.

Foto: ZOO Ljubljana
Foto: ZOO Ljubljana

Trening s pozitivno motivacijo

Živali trenirajo s pozitivno spodbudo – nagrajujejo vedenje, ki ga od živali želijo. Slonica Ganga, ki tehta skoraj tri tone in pol, na treningu sodeluje, ker ji je med treningom prijetno, saj dobi pozornost, nego in priboljške. Oskrbniki ves čas spremljajo telesno govorico živali in spodbujajo pozitivno vedenje.

Cilj treninga živali v živalskih vrtovih je, da so zdrave in v dobri tesni pripravljenosti ter da jim lahko nudijo veterinarsko oskrbo, ki je najbolj kakovostna, če se živalim lahko približajo in v sodelovanju z njimi opravijo vse potrebne preglede. Živali učijo, da so vajene bližine ljudi in se jih lahko dotaknejo ter opravijo osnovni pregled telesa.

Slonica Ganga tudi s pedikuro nima težav

Živali učijo, da same stopijo na tehtnico – tako se z veseljem tehtata tudi najvišja ljubljanska prebivalca, žirafja samca Rastko in Cvetko. Slonica Ganga med treningom pokaže svoje nohte in mirno dovoli dnevno manikiro. Morska leva Kalle in Jip pa se med treningom skoraj sama namestita pred napravo za rentgensko slikanje. Azijski lev Maximus se uči, da mu bodo iz repa lahko vzeli vzorec krvi. Šimpanzi si pridejo izmerit telesno temperaturo, kar je v času pandemije pomemben podatek o zdravju živali.

Treningi pa v času karantene pa potekajo tudi v Zavetišču Ljubljana, kjer v procesu treninga pse socializirajo, ker tako precej hitreje dobijo dom.