Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je dvogrba kamela Gobi, ki se je v ZOO Ljubljana skotila leta 2017, prvič postala mama, a svojega prvega mladiča sprva ni sprejela. Zanj se ni zmenila in ga ni spodbujala, da bi se postavil na noge, zato so posredovali oskrbniki pod vodstvom veterinarja, ki so ga sprva večkrat dnevno hranili po steklenički, dokler ga Gobi vendarle ni sprejela. Tako se bosta zdaj kmalu pridružila čredi in mladiček Altan se bo lahko igral z malenkost starejšo Zayo.

Zebujka z materinstvom ni imela težav, saj je že izkušena mama. Z lizanjem je mladički očistila dlako, jo spodbujala k hoji in ji pustila sesati mleko.

Pritlikavi zebuji izvirajo iz Azije, Indije in Afrike. Prepoznamo jih po maščobni grbi na ramenih ter ohlapni kožni gubi pod vratom. Zebuji so najstarejše pasme govedi na svetu, znanih je kar 75 različnih pasem. Dobro so prilagojeni na večjo količino vlage in visoke temperature.

Veselo je tudi v ogradah navadnih in severnih jelenov. Košuta navadnega jelena je skotila dvojčka, mama je postala tudi samica severnega jelena.

Mladiče imajo tudi pritlikave ovce in pritlikave pujse ter grebenasti gekoni, ki so endemiti Nove Kaledonije.

Tudi v naravi trenutno številni mladiči

Srne in jeleni v tem času mladiče kotijo tudi v naravi. Ker malčki še veliko časa spijo in počivajo, jih samice puščajo na varnem, skrite v visoki travi ali v grmovju, in jih prihajajo dojit. Plenilci mladiče težko zaznajo, saj ti prve dni še nimajo vonja. Sprva tudi nimajo razvitega nagona za beg in se pritajijo. Pogosto pa ljudje, obiskovalci narave, ki naletijo na te mladiče, zmotno mislijo, da so zapuščeni. Če se jim približajo, v okolju in na mladiču pustijo vonj po človeku. To lahko samico tako prestraši, da ga zapusti. Zato je pomembno, da se mladičev ne dotikamo in jih ne poskušamo rešiti.

V živalskem vrtu je zdaj znova mogoč tudi vstop v vivarij in otroški živalski vrt, z junijem pa bodo odprli tudi vsa igrišča.