Sian in Jeffrey Edwards iz Milford Havna v Walesu sta se precej začudila že, ko je sredi prejšnjega tedna na njuna vrata potrkal policist in ju vprašal, kaj počne bomba na njunem dvorišču. Obvestil ju je, da gre za nevaren predmet in da bo moral o najdbi poročati ministrstvu za obrambo.

Le kakšno uro pozneje jima je sporočil, da bo naslednji dan predmet pregledala enota za odstranjevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev. 77-letni Jeffrey Edwards je za Guardian povedal, da ju je novica šokirala in da tisto noč nista prav veliko spala, saj sta živela v prepričanju, da gre za "prazen" izstrelek in ga imela za okras. Sian je ob tem povedala, da je predmet med drugim "uporabljala" tudi za to, da je med delom na vrtu po njem potolkla z lopato in jo tako očistila zemlje.

A kljub temu je bilo za zakonca slovo od, kot pravita, "starega prijatelja" težko, sploh ob novici, da se bosta morala začasno izseliti iz hiše: "Enoti za odstranjevanje bomb sem povedal: 'Ne greva ven iz hiše, tu bova ostala. In če bo šlo vse v zrak, bova šla tudi midva.'"

Strokovnjaki so se po pregledu 30-kilogramskega izstrelka – ko so ugotovili, da bi v resnici lahko kadar koli eksplodiral – odločili, da ga bodo odstranili s kraja in razstrelili v bližnjem opuščenem kamnolomu, še predtem pa so ga zakopali pod pet ton peska, navaja BBC. "Bil je kot stari prijatelj. Res mi je hudo, da so reveža razstrelili," je ob tem dejal Edwards.

Po dogodku je BBC-ju razložil, da je bil predmet v njegovi družini že več kot sto let. Našel ga je njegov starejši sorodnik, nekdanji lastnik hiše, na peščeni plaži v bližnjem kraju Broad Haven.

"Vojne ladje britanske mornarice so se v tistem času pogosto zasidrale v zalivu Brides Bay in od tam s topovi streljale proti Broad Havnu. Peščeno plažo so uporabljali za tarčo. Seveda so se najprej prepričali, da ni bilo nikogar na njej," je razložil Edwards. "No, ata Morris, ki je s konjem in vozom tja vozil limonado, je izstrelek med potjo opazil, se spustil do plaže in ga privlekel na pot. Naložil ga je na voz in ga odpeljal domov."

"Nato je bombo postavil pokonci na dvorišče pred hišo in tam je ostala," je povedal lastnik. In dodal: "Dve svetovni vojni je preživela." Z ženo sta leta 1982, ko sta se vselila v hišo, bombo delno zalila z betonom, ki je nato služil kot podstavek, in jo pobarvala rdeče, da se je barvno ujemala z okenskimi okvirji.