Gostom bo hotel na voljo, vse dokler bodo temperature to dopuščale. Foto: Facebook Ice Hotel
Gostom bo hotel na voljo, vse dokler bodo temperature to dopuščale. Foto: Facebook Ice Hotel
Ledeni hotel
Večina inventarja v ledenem hotelu je izdelana seveda iz ledu. Foto: Facebook Ice Hotel

Zgodba o uspehu se je začela pisati leta 1989, ko so japonski "ledeni" umetniki prišli na območje in tam ustvarili razstavni ledeni kos umetnosti. Spomladi leta 1990 je francoski umetnik Jannot Derid na istem mestu naredil valjasto oblikovani iglu, ki je zaradi pomanjkanja sob v mestu nenačrtovano dobil svoje prve goste. Zaradi pozitivnega odziva gostov, ki niso "zmrznili" v igluju, so predlogi o izgradnji "ledenega" hotela postajali vse konkretnejši. Iz leta v leto je tako hotel postajal vse večji in glamuroznejši, vse večji pa je tudi odziv turistov.

V teh dneh se je tako v kraju Jukkasjaervi začela izgradnja prav posebnega hotela, odprtje katerega pričakujejo že 7. decembra. Za nočitev v hotelu bo treba odšteti od 255 do 810 evrov.

Poroka in krst v ledenem hotelu
Hotel bodo krasile ledene arkade in kupole, imel pa bo 60 sob, več dvoran, bar in kapelico, v kateri se bo mogoče poročiti, priložnost pa bo tudi za krst.

Ko se bodo največja gradbena dela končala, bo sledilo opremljanje prostorov, za kar bodo porabili 579.000 evrov. Pohištvo, ki bo prav tako iz ledu, bodo okrasili štirje umetniki, ki so bili za ta namen izbrani izmed sto kandidatov.

Hotelski gosti bodo na ledenih posteljah spali v posebnih spalnih vrečah iz lisičjega krzna, ob odhodu pa jim bodo hotelski uslužbenci izdali potrdilo o tem, da so noč preživeli pri minus sedmih stopinjah Celzija.