Kamprad se je leta 2010 upokojil in prepustil družinsko podjetje svojim trem sinovom. Foto: EPA
Kamprad se je leta 2010 upokojil in prepustil družinsko podjetje svojim trem sinovom. Foto: EPA

Kamprad, ki bo konec meseca dopolnil 90 let, je znan po svojih varčevalnih ukrepih, ki bi jih lahko kar poimenovali skupuštvo. Toda kljub temu je pomagal Ikei, da je postala ena izmed najuglednejših blagovnih znamk na svetu.

"Mislim, da ne nosim nič, kar ne bi bilo kupljeno v trgovini z rabljenimi oblačili. To pomeni, da dajem dober zgled," je dejal za švedsko televizijo TV4. Njegovo premoženje strokovnjaki ocenjujejo na 65,5 milijarde funtov (to je okoli 85 milijard evrov).

Toda težava nastane pri ugotavljanju, koliko tega premoženja dejansko pripada njemu in koliko otrokom. Hkrati pa ni znano, koliko družinskega premoženja se skriva še v evropski davčni oazi Liechtensteinu.

Leta 2006 so ga v reviji Forbes razglasili za četrtega najbogatejšega človeka na svetu. Toda njegove potrošniške navade so ga spravile na številne naslovnice revij po svetu. Tako je leta 2008 izjavil za časopis Sydsvenskan, da je zaradi računa pri frizerju 22 evrov prekoračil svoj proračun. "Po navadi grem k frizerju v državi, ki je v razvoju. Nazadnje sem se ostrigel v Vietnamu," je takrat pojasnil Kamprad.