Ravello leži na idilični lokaciji visoko nad amalfijskim zalivom. Foto: Pixabay
Ravello leži na idilični lokaciji visoko nad amalfijskim zalivom. Foto: Pixabay

Sestri Massimiliana Panza in Angela Maria Punnackal sta v mestecu Ravello znani kot "uporniški nuni", samostan Santa Chiara pa sta zapustili v soboto, ko sta prejeli pismo, ki ga je podpisal sam papež Frančišek, v katerem so jima sporočili, da sta razrešeni “vseh obvez svetega reda".

V samostanu na idilični lokaciji na pečini visoko nad zalivom so zadnje desetletje bivale samo tri redovnice: Panza, Punnackal in Maria Cristina Fiore, 97-letna sestra, ki živi tam vse od leta 1955. Trojico so pozvali, da se preselijo v drug samostan po tem, ko je Vatikan izvedel inšpekcijo svojih različnih nepremičnin in ugotovil, da je v Santa Chiari premalo redovnic, da bi poslopje še vzdrževali, poroča Guardian.

V samostanu Santa Chiara redovnice živijo že 700 let. Foto: Pixabay
V samostanu Santa Chiara redovnice živijo že 700 let. Foto: Pixabay

Potem ko je Vatikan zavrnil prošnjo tamkajšnjih redovnic, naj jim pošlje več njihovih kolegic, se je skušala trojica pri svetem sedežu izpogajati, da bi vseeno lahko ostale. A so njihovo prošnjo zavrnili, Panzo in Punnackalovo pa nazadnje zaradi njunega upiranja ukazom razrešili. V pismu so ju ob tem okarali, ker nista ubogali ukazov Cerkve.

Sestra Fiore lahko po drugi strani zaradi krhkega zdravja ostane, da bi nekdo skrbel zanjo, pa so v samostan nastanili dve drugi redovnici

Upornici izgnani, namesto njiju dve novi redovnici

“V bistvu gre za kazen,” je povedal odvetnik redovnic Fabrio Adernò. “In ker je odlok potrdil papež Frančišek, se ne moreta niti pritožiti. Edina rešitev bi bila milostna, da papež prekliče ukaz in jima dovoli vrnitev v redovniški stan.”

Panza se je že vrnila na svoj družinski dom v Noli nedaleč od Neaplja, kjer začasno gosti Punnackalovo, ki sicer prihaja iz Indije. Redovnici sta se selitvi uprli iz strahu, da bodo samostan, ki je bil s cerkvijo vred zgrajen leta 1297, zaprli.

“V tem samostanu redovnice bivajo že sedem stoletij in so močno povezane s skupnostjo v Ravellu,” je povedal Gino Schiavo, član odbora za rešitev samostana. “Bila bi resnična škoda, če bi izginil.”

Po Schiavovih besedah je bil samostan svoj čas precej živahnejši, v njem pa je bilo na vrhuncu nastanjenih 40 redovnic, ki so imele tudi vrtec.

“Mnoge generacije otrok so obiskovale tamkajšnji vrtec. Ta samostan je del zgodovine Ravella. Čeprav so ostale samo tri nune, pa je pomembno, da ga ohranjamo. Samostansko življenje ni tako strogo, kot je bilo pred leti, videvali smo jih, ko so šle do zdravnika ali do pošte. Razočarani in osupli smo nad odločitvijo Vatikana, še posebej, ker so vrgli ven ti dve sestri, nato pa vselili dve drugi.”