Na dražbi v Fontainebleauju v bližini Pariza so pred dnevi prodajali precej "običajno" kitajsko vazo, ki jo je prodajala neka ženska iz francoskih čezmorskih območij. Kot so pojasnili pri dražbeni hiši, je bila vaza prvotno v lasti prodajalkine babice, Parižanke, ki je uživala v zbiranju lepih predmetov. Po njeni smrti je prešla v roke njene matere, ki je nedavno umrla na svojem domu v Bretanji, zato jo je nova lastnica prodajala. "Prodajalka živi daleč stran in vaze sploh ni videla, podedovala jo je od matere, ki jo je podedovala od svoje matere, Parižanke, ki je bila strastna zbirateljica," je za Guardian razložil Jean-Pierre Osenat iz dražbene hiše.

Ker sama živi na drug strani sveta, so pregled zapuščine opravili pri dražbeni hiši Osenat in med drugim za prodajo izbrali vazo iz porcelana, v modi in beli barvi, poslikano z zmaji in oblaki. Ker po njihovem mnenju vaza ni prav stara (izvira iz zgodnjega 20. stoletja), so jo ocenili na 2000 evrov. Če bi bila kakšnih 200 let starejša, bi bila izjemno redka in zato dragocena, so ocenili strokovnjaki pri dražbeni hiši.

A okoli 30 dražiteljev, pretežno kitajskih državljanov, ki so sodelovali na dražbi različnih predmetov, je bilo drugačnega mnenja. V prepričanju, da gre za redko najdbo, so se krčevito bojevali za nakup, dokler ni cena dosegla vrtoglavih 7,7 milijona evrov, skupaj s provizijo pa je novi lastnik za 54 centimetrov visoko vazo na koncu odštel 9,12 milijona.

"Od trenutka, ko smo objavili katalog, je bilo zanimanje za vazo izjemno. Številni Kitajci so prihajali, da bi si jo ogledali v živo," je povedal direktor dražbene hiše Cédric Laborde in dodal: "Naši strokovnjaki vseeno menijo, da (vaza, op. a.) ni stara."

Ob tem je poudaril, da že sicer opažajo, kako strastni so Kitajci do svoje zgodovine: "Neizmerno ponosni so, če lahko kupijo delček svoje zgodovine." Kot je razumel, novi lastnik vaze verjame, da je ta dragocena in jo namerava razstaviti, je še dejal Laborde.