Hrčke so odnesli, a so jih dobrosrčneži nato rešili. Foto: Reuters
Hrčke so odnesli, a so jih dobrosrčneži nato rešili. Foto: Reuters

Oblasti so v torek ukazale, da je treba odstraniti 2000 hrčkov iz več skladišč in trgovin za hišne ljubljenčke. Ugotovili so namreč, da je bilo v neki trgovini na koronavirus pozitivnih enajst teh glodavcev. Okužen je bil tudi prodajalec, zato so se pojavile domneve, da bi se lahko virus na človeka prenesel prek živali, čeprav so strokovnjaki in veterinarji po svetu že večkrat zatrdili, da ni nobenih dokazov za to, da bi lahko živali pri človeških okužbah predstavljale pomembno vlogo.

V Hongkongu uveljavljajo strategijo ničelne tolerance do covida. Ministrica za zdravje je pojasnila, da prenosa s hrčka na človeka ne morejo izključiti in da vlada ne želi tvegati. Kmalu so v trgovine poslali delavce v polni zaščitni opremi, ki so v plastičnih vrečkah nosili hrčke v svoja vozila. Okoli 150 lastnikov teh prodajaln je moralo v karanteno.

Javilo se je 3000 prostovoljcev

Takrat se je začela hitra akcija na družbenih omrežjih, s katero so skušali poiskati lastnike za hrčke in preprečiti njihovo smrt. V kratkem času se je javilo kar 3000 ljudi, ki so bili pripravljeni vsaj začasno poskrbeti za te živali. "To je neumno. Življenje živali ni vredno nič manj kot človeško. Danes so se spravili na hrčke, jutri se lahko na zajčke, potem bodo sledili psi in mačke," je dejal neki Hongkonžan, ki je k sebi vzel dva hrčka.

Oglasilo se je tudi združenje za zaščito živali pred krutim ravnanjem in položilo na srce vsem lastnikom hišnih ljubljenčkov, naj ne paničarijo in zapuščajo svojih živali. Opozorili so le, naj vzdržujejo higieno po hranjenju in čiščenju za njimi.