Kot vedno tudi tokrat odgovore in pojasnila iščeta pri strokovnjakih, ki razkrivajo rezultate raziskav o spolnosti v Sloveniji. V tretjem delu, ki ga že lahko najdete v aplikaciji za podkaste, boste tako izvedeli več o tem, kako dekleta odkrivajo spolnost, kje imajo težave in v čem uživajo.

Ves čas sem se mu samo prilagajala

Petra se je svojemu partnerju veliko prilagajala in upoštevala njegove želje. Tudi ko je šlo za kontracepcijo. Ko je predlagala, da bi prenehala jemati kontracepcijske tabletke, je bil proti. Zato jih je jedla še naprej. Pravica do svobodnega odločanja o rojstvih otrok je zapisana v našo ustavo, kontracepcija je tako za mlade nekaj popolnoma samoumevnega.

Profesorica doktorica Alenka Švab s Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani razlaga, da več kot 90 odstotkov mladih pri prvem spolnem odnosu uporablja kondom, vendar se to pozneje spremeni: "Ko gre partnerska zveza v neko trajnejšo, stabilnejšo obliko, je bolj verjetno, da se bodo odločili za uporabo tabletke kot pa kondoma. To je problem, ker tabletka ne zagotavlja zaščite pred spolno prenosljivimi okužbami. Tu je pomembna točka oziroma pomembno sporočilo za oblikovalce politik spolne vzgoje, da smo pozorni na ta podatek." Ob tem poudarja, da se o okužbah mladi s partnerjem ne pogovarjajo, več kot 60 odstotkov pa na nevarnost okužbe sploh ne pomisli.

Petra se zdaj sprašuje, v čem pravzaprav uživa in kaj ji je všeč? Skrbi pa jo, ker pri prvem intimnem telesnem stiku, ki ga je imela po prvem zaprtju z nekim fantom, ni čutila nič. Pravi, da isto ugotavlja tudi njen kolega. Kakšni so učinki protikoronskih ukrepov? To raziskujejo na Mirovnem inštitutu, kot pravi raziskovalka doktorica Veronika Bajt, je bilo veliko ljudi zaradi prepovedi druženja zunaj istega gospodinjstva hudo osamljenih: "Sodelujoči so poročali o tem, da so potrebovali samo en objem. Ko virus postane odnos, ko se bojimo drug drugega zaradi okužbe, je zelo pomembno, da imamo zaupne ljudi, s katerimi lahko delimo vsaj to intimo."

Petra je v otroštvu veliko brala, predvsem knjige, v katerih je par vedno premagal vse težave in na koncu pristal skupaj. Zdaj ugotavlja, da je to nanjo pustilo velik vtis, saj je mislila, da se bo to zgodilo tudi njej. Prvega fanta se je zato oklepala, čeprav ni bil pravi zanjo. Opisuje tudi, da v spolnosti z njim ni uživala, saj jo je ustaljen scenarij penetracije in felacije dolgočasil. Ko mu je povedala, da si tega ne želi več, njenega predloga ni upošteval. Kot kažejo raziskave, je oralni spolni odnos med dijaki in študenti nekaj popolnoma običajnega. Ampak profesorica doktorica Tina Kogovšek s Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani razlaga, da ko gre za užitek, so še vedno uporabljeni nekateri patriarhalni vzorci: "Moški je v teh vzorcih dominanten, ženska pa je pasivna in služi moškemu užitku. Žensko željo po užitku lahko nekateri razumejo kot grožnjo tej dominaciji."

To je le nekaj tem, ki jih razkriva Petrina zgodba. Kakšna pa je vaša evolucija užitka? Kako se pogovarjate o spolnosti, kaj vse vas zanima, kaj vas skrbi, česa se veselite in seveda, ali in kako uživate? Ustvarjalci oddaje Evolucija užitka vas vabijo, da pišete na elektronski naslov evolucijauzitka@rtvslo.si in jim razkrijete svoje spolno življenje. Kako pa ste preživeli drugo zaprtje, kako se je spremenilo vaše intimno življenje?

Opis epizode

Moje ime je Petra, stara sem 20 let in obiskujem prvi letnik faksa. Rada se družim s prijatelji, hodim v hribe, se izgubljam v gozdu, kopam v mrzli reki. Rada sem aktivna, živim in se smejim. Veliko berem, zdaj sicer bolj strokovno literaturo, mislim članke in gradivo za faks. Kot otrok pa sem bila pravi knjižni molj, prebrala sem res ogromno knjig. Velikokrat je bil v glavni vlogi par, ki je ne glede na vse težave na koncu vedno pristal skupaj. No, očitno sem bila prepričana, da se bo to zgodilo tudi meni. Tako močno sem se oklepala te ideje, da sem čisto predolgo vztrajala v zvezi s prvim fantom, čeprav ni bil pravi zame. V resnici se nisva ujela. Jaz sem pa kar vztrajala, se ga oklepala, nisem hotela spustiti. No, potem je prišla karantena. In midva sva se razšla.