Pred tekom je potekal še hitri tečaj bosega teka. Foto: BoBo
Pred tekom je potekal še hitri tečaj bosega teka. Foto: BoBo

Kranjski tek bosih tekačev, letos že četrti, je tudi dobrodelne narave - udeleženci so namreč prinesli več deset parov rabljenih, še uporabnih čevljev, da jih bodo organizatorji podarili tistim, ki jih potrebujejo. Lani so tako zbrali več kot 200 parov.

Prireditev, ki jo v Kranju organizira bosonogi maratonec Marko Roblek v sodelovanju s Športnim centrom Maratonc, poteka v okviru mednarodnega dne bosega teka, namenjena pa je netekmovalnemu druženju.

Udeleženci tečejo na dva, pet, sedem ali 10 kilometrov, brez štartnine in merjenja časa, lahko pa zraven seveda tečejo tudi obuti. Roblek pojasnjuje, da običajno več kot 90 odstotkov tekačev na start pride bosih, množica pa pritegne tudi tiste obute, da zberejo pogum, se sezujejo in poskusijo vsaj krog ali dva odteči bosi.

Vsako leto več tekačev
Kot ugotavlja Roblek, bosi tek pri nas ni samo "domena posameznih navdušencev", ampak vse bolj postaja tudi množično gibanje. Poleg Slovencev se slovenske prireditve tradicionalno udeležujejo tudi hrvaški bosonožci iz Zagreba, ki za mednarodni dan bosega teka nimajo svoje prireditve, letos pa so udeležbo v Kranju napovedali tudi tekačica iz Madžarske in tekača iz Avstrije.

Prireditev, ki se je v Kranju začela bolj za šalo kot zares, je tako postala stalnica v koledarju rekreativnih tekačev, ki sezujejo športne copate in tečejo bosi, na različno dolgo progo pa se veselo podajo tekači vseh starosti.

Bosonogi tekli po Kranju
Bosonogi tekači v Kranju
Bosonogi tekli po Kranju
Bosonogi tekači v Kranju