Zasedba Laibach bo nastopila v Severni Koreji. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Zasedba Laibach bo nastopila v Severni Koreji. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Plakat Severna Koreja
Plakat za nastopa v Severni Koreji 19. in 20. avgusta. Foto: laibach.org

Laibach bo naslednji mesec nastopil v Severni Koreji ob 70. obletnici osvoboditve Korejskega polotoka izpod japonske kolonizacije. Kim Džong Un pa se je odločil, da bo ob proslavi prvič na njihovih tleh nastopila tuja rockovska zasedba. Komik John Oliver se je v oddaji vprašal, kdo bo to - morebiti Rolling Stones, U2 ali pa dvojnik Michaela Jacksona, "saj v Severni Koreji sploh ne vedo, da je mrtev".

"Ne, tam bo nastopila - in to je res - slovenska art rockovska skupina Laibach. In če je ne poznate - to je vesela glasba, ki ji bodo Severni Korejci prisluhnili ob praznovanju posebne obletnice." V oddaji so zavrteli refren skladbe Eurovision, ki se glasi Europe is falling apart (Evropa razpada). "Veseli dan osvoboditve, Severna Koreja, lepo spite," je k posnetku dodal prestrašeni John, medtem ko je pomahal s severnokorejsko zastavico.

Laibach se morda zdi kot čudna odločitev, je še povedal Oliver in dodal, da bodo gledalci lažje razumeli, kaj je Kim Džong Un videl v njih, ko bodo videli video Dance with Laibach (v originalu Tanz Mit Laibach): "Seveda ima Kim rad to skupino. Ta video je v bistvu odgovor, kje se vidite čez pet let. Ne vem, verjetno bom vodil vojsko okostnjakov v boj, če bo vse po sreči."

Gledalci pa po njegovem mnenju ne bodo presenečeni, ko bodo izvedeli, da so Laibach v preteklosti obtožili poveličevanja fašizma; pri tem je citiral odgovor Laibacha: "Fašisti smo toliko, kolikor je bil Hitler slikar." K temu je Oliver pikro dodal svojo razlago: "Kar predvidevam, je, da so fašisti, ampak so zelo, zelo slabi pri tem."

Preden vas začne skrbeti, da bo glasba Laibacha za Severne Korejce neposlušljiva, vedite, da bo repertoar vključeval tudi nekaj pesmi iz muzikala Moje pesmi, moje sanje (Sounds of music), je pojasnil Oliver. Morda se vam zdi čudno, je dodal Oliver in nato postregel z eno izmed Laibachovih priredb - skladbe Sympathy For The Devil Rolling Stonesov. Po videnem se je pošalil: "Končno imamo odgovor na vprašanje, kaj bi bilo, če bi bil Freddie Mercury ujet v jami, kjer bi pravkar pogoltnil žabo in bi jo potem skušal 'izpeti'."

Repertoar na koncertu
Nastopa Laibacha sta načrtovana za 19. in 20. avgust. Koncertni program bo vključeval nekaj njihovih uspešnic, nastalih med 35-letno kariero, in nekaj severnokorejskih ljudskih pesmi. Morten Traavik, med drugim režiser videospota Whistleblowers, pravi, da bo program nastopa v Severni Koreji popolnoma nesporen, v repertoar naj bi - kot rečeno - vključili tudi nekaj pesmi iz muzikala Moje pesmi, moje sanje.