Ko se Velenjčan na pogreb odpravi z javnim prevozom, naj se pripravi na pravo odisejo. Foto: ŠŠO
Ko se Velenjčan na pogreb odpravi z javnim prevozom, naj se pripravi na pravo odisejo. Foto: ŠŠO

Šaleški študentski oktet si je pod budnim očesom etnologa Ambroža Kvartiča zamislil zanimiv projekt: Ubrano jamranje. Pred časom so z anonimnimi anketami pri sokrajanih zbirali mnenja o tem, kaj jih v Velenju moti. Navdih so dobili med ogledom različnih posnetkov v slogu "complaints choir" (poskus prevoda bi bil, denimo, "pritožbeni zborček"), že od vsega začetka pa so vedeli, da mora v njihovem posnetku prevzeti glavno vlogo Velenje, mesto, s katerim se identificirajo in se čutijo poklicane, da kredibilno pojamrajo o njem.

Kot je za MMC povedal prvi mož projekta Uroš Kuzman, so v nasprotju z običajnimi željami glasbenikov, ki se trudijo svoje ideje približati ljudem, tokrat zamisli ljudi spraviti na oder. S tem bodo morda sprožili kak val še v drugih mestih, morda celo na ravni države, upajo. "Kadar jamraš o Velenju, ne delaj tega sam. Če zajamramo ubrano, takoj bo lepši dan," je njihov moto.
Hkrati se pevci zavedajo, da ne gre za kake resne probleme, ampak bolj za malenkosti, ki krojijo vsakdanje življenje. S projektom se je tudi izkazalo, da ljudje slabo reagirajo na spremembe, jamranje je pravzaprav vedno pogled v preteklost, še razmišlja Kuzman.

Bojda so se Velenjčani skoraj brez izjeme pozitivno odzvali na video, navdušujejo jih tako zamisel, podoba kot način izvedbe in kakovost, pa čeprav je na trenutke malce provokativno. "Mislim, da gre za super pogled na neko mesto in njegove ljudi," še pove vodja projekta.

* gre za legendarno velenjsko čevapdžinico (Mladost s poudarkom na a-ju), o kateri krožijo preštevilne zgodbice in urbane legende