Serpentinšek o ženskah pravi,
Serpentinšek o ženskah pravi, "da baba, to j' tko k' šporget - sam' da je, de b' jo pa okol vleku, pa ni glih". Foto: MMC RTV SLO/ Stane Sršen
Ekipa Radia Ga-Ga
Lik Serpentinška se je prvič pojavil v oddaji Radio Ga-Ga. Foto: MMC RTV SLO/ Stane Sršen
Ivan Serpentinšek v oddaji Na zdravje!

Smehu, ki ga izvablja s svojim pogledom na svet, se res ni mogoče upreti.

Serpentinška, ki bi ga lahko opisali kot nergavega, a preprostega Gorenjca, ki pa se spozna na marsikaj, odlično upodablja znani imitator Marjan Šarec.

Proslavil se je z radijsko oddajo Radio Ga-Ga, poleg oddaj Hri-bar in Na zdravje pa si ga je mogoče ogledati tudi na različnih družabnih prireditvah po Sloveniji.

Samo ime (Serpentinšek) si je izmislil Sašo Hribar, njegove karakteristike pa so plod Marjanovih dodelav, a niso povsem izmišljene. V naši spletni klepetalnici je tako dejal, da "lik vsebuje 40 % resničnosti preprostega človeka". Serpentinškov lik naj bi bil podoba stereotipnega Slovenca, preprostega človeka, ki je mojster za vse, od kmeta do delavca, obrtnika, če je treba priskoči na pomoč raznim cestnim delavcem, uredi prometne zamaške, skratka, praktičen človek, ki mu je cilj, da stvari delujejo čim manj zakomplicirano. Pri tem mu je v pomoč različno orodje, kmetijski priključki, najbolj pa se poistoveti z unimogom, delovnim strojem, ki je že sam po sebi sinonim za univerzalnost. Njegovi nazori so precej preprosti, spoštuje le praktično delo in ne kakšne visoke znanosti oziroma filozofiranja.

Povedati si upa vse
Šarec pravi, da je Serpentinšek njegov drugi jaz, je lik, ki dopušča vse in je doma v vsakem izmed nas. Od vseh likov, ki jih Šarec imitira, ima najraje ravno Serpentinška, ker je direkten. Kot pravi, prek njega pove stvari, ki si jih sam ne bi upal.

Serpentinšek ima celo svoj profil na Facebooku, kjer si je pridobil že pravo armado oboževalcev. Zase je zapisal, da ga najbolj zanimajo agronomija, mehanizacija, politika, sicer pa "dlje zdrži pod vodo kot doma".

Nekaj njegovih izjav in zapisov:
- A veste kva j' noč čarovnc? Isto k' dan žena, sam da j' ponoč!
- Je zanč en tak tamehk h men pršu, paj reku da hoče toplotno črpalko. Pa sm reku, ti je pa prov nč ne rabš, ha ha ha morš mislt!
- A vm povem, kva je napotnca? To j' tista baba, k je u napoto!
- Za vse sem sam, pa še krava se mi gon!
- K je Bog ustvaru svet, je sedmi dan počival, k je pa babo ustvaru, pa ni mel več počitka.
- Baba je tko k' avto – strošek, ampak bit more.
- A veš kuga j' ločevalna dieta? Da se dec loč, pa ne zna kuhat, hudič ...
- Baba je tko k mobitel: jo daš na potih, pa še zmer trese.
- A veste, kere štir lukne so nejbol na bab? Tiste od vil! Morš mislt, ha ha ha ...

Ivan Serpentinšek v oddaji Na zdravje!