Tek pred biki je trajal dve minuti in 23 sekund, v njem pa se je poškodovalo 11 ljudi. Foto: EPA
Tek pred biki je trajal dve minuti in 23 sekund, v njem pa se je poškodovalo 11 ljudi. Foto: EPA

Tradicionalni festival San Fermin se je s polivanjem z rdečim vinom začel v ponedeljek, danes pa so po ulicah mesta na severu Španije prvič spustili bike, pred katerimi se je v beg pognala množica adrenalinskih navdušencev.

Tek pred biki je trajal dve minuti in 23 sekund, med dirko pred biki pa je 30-letni Britanec utrpel udarec rogov med noge, biki pa so z rogovi nabodli tudi dva Američana. 38-letnik je utrpel udarec v desno ramo, 27-letnik pa je po ocenah zdravnikov utrpel lažje poškodbe. Poškodbe je med tekom utrpelo še osem tekačev, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili organizatorji.

Festival posebej priljubljen med Američani
Tek pred biki se bo do 14. julija zvrstil vsako jutro. V nevarnem obredu je od leta 1911 umrlo 15 ljudi, zadnji, 27-letni Španec, leta 2009. Kljub temu pa devetdnevni festival vsako leto v Pamplono, ki sicer šteje okoli 300.000 prebivalcev, privabi več sto tisoč turistov. Vseh dogodkov v okviru festivala se je lani udeležilo skupno skoraj 1,3 milijona ljudi.

Festival je po vsem svetu zaslovel na začetku 20. stoletja, za kar je z delom Sonce vzhaja in zahaja poskrbel ameriški pisatelj Ernest Hemingway. Med najbolj množične obiskovalce še danes štejejo Američani. Lani so predstavljali četrtino vseh turistov.

/>