Na območju, kjer je pred več milijoni let bruhal ognjenik, danes stoji doživljajski park. Foto: EPA
Na območju, kjer je pred več milijoni let bruhal ognjenik, danes stoji doživljajski park. Foto: EPA

V prvem tovrstnem parku pri nas si je mogoče ogledati in podoživeti zanimivosti o ognjenikih in geoloških značilnostih našega planeta, posebej Goričkega. Prikaz pa je podprt z interaktivnimi in izobraževalnimi vsebinami.

Na območju, kjer je pred več milijoni let bruhal najmlajši delujoči ognjenik na območju nekdanje Jugoslavije, danes stoji nov doživljajski park. Po besedah župana občine Grad Daniela Kalamarja so s tem uresničili deset let staro idejo.

Obisk doživljajskega parka je razdeljen v dva dela. V prvem, ki je v obnovljeni usnjarni in je izobraževalne narave, obiskovalci spoznavajo kamnine, njihov nastanek in razširjenost na Goričkem, pa tudi kristale, predvsem olivin, ki je najpogostejši kristal v goričanskem bazaltnem tufu.

V drugem, doživljajskem, delu se obiskovalci podajo na raziskovanje podzemlja in se virtualno spustijo šest kilometrov v notranjost Zemlje, kjer ob 3D-predstavitvi doživijo nastanek vesolja, našega planeta in tudi vulkanske izbruhe.

Kot je ob predstavitvi povedal geolog Miha Jeršek, so poučne predstavitve prilagojene vsem skupinam obiskovalcev, posebno primerne pa so za osnovnošolske in srednješolske skupine, obisk Vulkanije pa se konča v bližnjem kamnolomu, ki potrjuje verodostojnost kamnin.

Doživljajski park na Goričkem
Doživljajski park na Goričkem