S prireditvijo obujajo 2000 let stare zgodbe iz časa, ko je bil Ptuj najprej vojaška postojanka, kasneje pa pomembno trgovsko in obrtno mesto. Foto: Terme Ptuj
S prireditvijo obujajo 2000 let stare zgodbe iz časa, ko je bil Ptuj najprej vojaška postojanka, kasneje pa pomembno trgovsko in obrtno mesto. Foto: Terme Ptuj

Petoviona leta 69 našega štetja - branik rimskega imperija in pomembno trgovsko središče na jantarni poti med Baltskim in Jadranskim morjem.

"V tem prostoru se je takrat 13. legija, Gemina, ravno priključila uporu vseh rimskih legij, ki jih je vodil Antonius Primus, in se priključila kot ena izmed legij, ki so mi pomagale do prestola," je na kratko zgodovino opisal Ivan Tušek, cesar Vespasianus Augustus.

"Jaz Marcus Antonius Primus pa sem bil najbolj odgovoren za to, ker sem prepričal vse preostale vojskovodje, da so me pri tem podprli in da smo šli v Rim in zrušili Vitelija," je pojasnil Aleš Goričan, poveljnik Marcus Antonius Primus.

V rimski družbi so bile zelo cenjene tudi brezmadežne vestalke, ki so obsojence na smrt lahko pomilostile. Pomembne odločitve v mestu so sprejemali senatorji.

"Tu smo imeli amfiteater, tu smo imeli forum, veliko število vil, uspešnih obrtnikov, danes pa tega ni več, tako da si seveda želim, da se Ptuj ponovno začne razvijati," je povedal senator Miran Senčar, sicer župan Mestne občine Ptuj.

Takrat ni manjkalo gladiatorskih iger, dobre pijače in jedače. Rimsko življenje lahko v taboru v Štukih pri Ptuju spoznavajo tudi otroci.

Zaključek dogajanja bo danes s pestrim dogajanjem za družine in otroke skozi ves dan, zvečer pa bo svečani zaključek z blagoslovom glavnega stebra za prihodnje jubilejne desete Rimske igre.

Soorganizator Rimskih iger Andrej Klasinc je razkril načrte za naprej: "Rimski kamp Petovio bomo v naslednjem letu nekako odpirali od maja do novembra in bo odprt čez vikende, tam bi se predstavljale vse obrti, ki so bile takrat glavne v rimskem imperiju."

Petoviona je bila v 1. in 2. stoletju največje mesto daleč naokoli, s 40 tisoč prebivalci večje od tedanjega Dunaja in Londona.

Rimske igre na Ptuju
Rimske igre na Ptuju