Cepiči najstarejše trte tokrat v Avstrijo

Trto sta skupaj s slovensko vinsko kraljico Nežo Pavlič in mariborsko vinsko kraljico Mojco Kren obrezala mestni viničar Stanislav Kocutar in mariborski podžupan Milan Mikl, nekaj cepičev pa kot vsako leto razdelila med slovenske in tuje občine.

Rez Stare trte se je razvil v odmevno prireditev, ki na obrežje reke Drave vsako leto privabi številne obiskovalce od blizu in daleč.

Obrezovanje Stare trte je najpomembnejše strokovno opravilo, saj sta od tega odvisna rast in pridelek. Stara trta je najbolj prepoznavna etnografska znamenitost Maribora in predvsem pomembna naravna in kulturna dediščina. Stara trta je kot najstarejša žlahtna vinska trta na svetu tudi vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov, je tudi kraljica vseh vinskih trt.

Stara trta je zaščitena kot naravni spomenik ter je simbol Maribora in vse vinorodne Slovenije. Častitljivo starost žametne črnine na mariborskem Lentu so znanstveno dokazali že leta 1972. Iz grozdja Stare trte običajno vsako leto pridelajo okoli 25 litrov vina. Polnijo ga v posebne stekleničke, te pa mariborska mestna občina uporablja za protokolarne namene.

Več v prispevku novinarke Gabrijele Milošič.