Tudi pes lahko izvede položaj strešice, je prepričana vaditeljica. Foto: Bobo
Tudi pes lahko izvede položaj strešice, je prepričana vaditeljica. Foto: Bobo
Joga
Več kot pet tisoč let stara vadba, ki usklajuje gibanje in dihanje, še vedno navdušuje. In ne samo ljudi. Foto: Reuters

Suzi Teitelman, inštruktorica joge za ženske, moške in pse, je prepričana, da takšen način vadbe zelo ustreza tudi človekovemu najboljšemu prijatelju in se že od leta 2002, ko se je prvič srečala s t. i. dogo - izraz izhaja iz besed dog (ang. pes) in joga -, posveča poučevanju tega načina sproščanja in razgibavanja. Njeni tečaji so namenjeni tako ljudem kot njhovim štirinožcem: "Na jogo za pse gledam kot na jogo v paru."

Doga je čisto prava joga (vključno z dihanjem)
Z dogo se je srečala povsem po naključju - ko se je sama ukvarjala z jogo, je ugotovila, da njen pes zelo rad leži poleg nje in posnema njene gibe in njeno dihanje. "Najprej se oba osredotočiva na dihanje, da začutiva vibracije, nato se začneva premikati, delati obrate in se zvijati," na kratko opiše, kako je videti doga. Seveda so nekateri položaji prirejeni dejstvu, da ima pes drugačno obliko telesa (in štiri tačke) in da na primer ne more poskakovati po eni nogi - lahko pa po treh, razlaga vaditeljica, ki dogo že skoraj desetljetje poučuje po skoraj vsem svetu.

Veterinarka: Pomembna je vez
Ne glede na to, ali se psi pri vadbi razmigajo ali ne (tudi Teitelmanova priznava, da posebno manjši ne morejo izvajati zahtevnejših položajev joge), in kako utrujeni so po njej, pa je bistvo doge v nečem drugem, pravi (sicer skeptična) veterinarka Robin Brennen: "Doga okrepi vez med človekom in živaljo." Ker sicer delam v zavetišču za živali, vsak dan gledam živali, ljubljenčke, ki jih lastniki kar tako zavržejo. Zato mi je všeč, da obstajajo tudi takšni ljudje, ki si vzamejo čas, da se povežejo s svojim ljubljenčkom," dodaja veterinarka.

Da se lahko s pomočjo joge tudi psi povzpnejo na višjo duhovno raven, pa ni ravno prepričana. "Težko si predstavljam, da psom taka vadba, kot je joga, pomaga, da se osredotočijo, da najdejo svoje središče - predvsem zato, ker sploh ne vemo, kaj je zanje središče," poudarja Brennenova.

Kmalu tudi "mačoga"?
A Teitelmanova se ne strinja z njo - še več, ugotavlja celo, da doga zanima tudi nekatere druge domače živali: "Ko izvajam strešico, me pogosto oponaša tudi mačka. In celo papiga pride bližje."

Spodaj si lahko ogledate še nekaj posnetkov različnih vrst joge za pse in ljudi.