Za Humarjem je že več kot pol poti. Foto: tomazhumarbike.com
Za Humarjem je že več kot pol poti. Foto: tomazhumarbike.com
S kolesom bo prekolesaril pet kontinentov. Foto: tomazhumarbike.com

Kot otrok je obiskal 30 držav po svetu - nekaj izmed njih več kot enkrat. Treniral je nogomet in se zaljubil v plezanje. Medtem ko se je družina mudila na počitnicah v Mehiki, je čisto sam preplezal Pico de Orizaba.

Zdaj uresničuje nov izziv. Pri 19 letih želi prekolesariti pet celin (Evropo, Afriko, Severno Ameriko, Avstralijo, Novo Zelandijo in Azijo). Za podvig bo potreboval več kot 200 dni. Potoval bo skozi 25 držav in na kolesu preživel 28.968 kilometrov. Celo potovanje pa bo dolgo 40.075 kilometrov.

Svoj podvig je začel pred 125 dnevi v Debrecenu in po 12 urah in pol prikolesaril v Szolnok. Kot je zapisal v svojem dnevniku, ki ga vodi na spletni strani Tomazhumarbike.com, mu je prenočišče ponudil domačin. Humar namreč vse ureja sam.

"V prvi vrsti gre za velik osebni izziv, je po meri mojemu značaju. Mogoče bom malo čudno odgovoril. Tako kot moji starši meni bi tudi jaz nekega dne svojim otrokom rad dal zgled človeka, ki si je upal in je smel početi stvari in ni čakal, da so se mu stvari zgodile, ampak jih je vzel v roke. Skratka, kdor čaka, po navadi ne dočaka," je dejal Humar v pogovoru z novinarjem TV Slovenija Sašem Krajncem.

Na poti najbolj pogreša pogovore s prijatelji in pomivanje posode, ko pa konča podvig, si želi poiskati dekle.