Kraljica prepovedi je skozi leta postala nihče drug kot Madonna. Foto: EPA
Kraljica prepovedi je skozi leta postala nihče drug kot Madonna. Foto: EPA

Zdaj je vse drugače, saj kljub prepovedi videospoti pridejo na spletna omrežja in so po navadi še bolj gledani, kot bi bili na televiziji. V časih, ko je video ubil radijsko zvezdo, pa je prepoved imela večjo težo in odmev.

Z njimi so se soočali Queeni, Madonna, Prodigy ... Spodbujale so se diskusije okoli cenzure in umetnosti, predvsem pa so dvigale prah v javnosti.

Nekatere izmed najodmevnejših prepovedi predvajanja glasbenih videospotov si lahko ogledate spodaj.

Queen - Body Language

Videospot Queenov iz leta 1982 ni nikoli doživel predvajanja na najbolj prepoznavni glasbeni televiziji. Razlog je bila čezmerna seksualna vsebina, ki je vsebovala bližnje posnetke prstov na potni koži in pomanjkljivo oblečene plesalke, ki so grizljale druga drugo.

Mötley Crüe - Girls, Girls, Girls

Posnetki iz stiptizkluba v Los Angelesu so bili usodni za Mötley Crüe, da njihov videospot Girls Girls Girls ob izdaji ni dosegel širše množice. Prav tako je istega leta podobno usodo doživel tudi njihov videospot za pesem You're All I Need zaradi uprizoritve umora in njegovih posledic.

Madonna - Justify My Love

Madonni ni pomagala niti njena vloga kraljice popa leta 1990, da ji ne bi pokazali rdeče luči pri predvajanju videospota za Justify My Love, ki je zameglil meje med umetnostjo in pornografijo. "Ja, in? Sreča zame," se je odzvala Madonna na to potezo v enem izmed intervjujev.

Soundgarden - Jesus Christ Pose

Šestminutni videospot za skladbo Jesus Christ Pose je bil leta 1991 preveč za televizijske razmere. Soundgarden so ostali nevidni na največji glasbeni televiziji zaradi spornih prikazov križanja dekleta.

Madonna - Erotica

Številni označujejo Madonnino skladbo Erotica iz leta 1992 za eno izmed najbolj poslušljivih njenih skladb. Toda le redki se spomnijo videospota tistega leta. Kemija med Isabello Rosselini in Naomi Campbell je bila preveč. Na največji glasbeni televiziji so jo zavrteli trikrat - in še to po določeni uri ponoči.

Prodigy - Smack My B**ch Up

Leta 1997 pravzaprav ni bilo spornejšega videa, kot ga je ustvaril režiser Jonas Åkerlund za skladbo Smack My B**ch Up. Feministične skupine so skočile v zrak: tarča napada pa so bili poleg režiserja še člani zasedbe Prodigy.

M.I.A. - Born Free

Nazoren krajši film Born Free ni bil prvi prepovedan videospot za M.I.A.. Toda bil je prvi, ki so ga prepovedali predvajati na YouTubu zaradi "pretiranega nasilja".

Lady Gaga - Alejandro

Le vprašanje časa pa je bilo, kdaj bo na neslavni seznam prišla tudi Lady Gaga. Ob njenem videospotu za pesem Alejandro se je oglasila tudi njena stanovska kolegica Katy Perry, ki je na Twitterju zapisala: "Uporaba bogoskrunstva v zabavni industriji je tako poceni, kot bi komik povedal šalo o pezdecu."