Blagovno znamko Cedevita je predstavila družba Pliva, danes pa je v lasti Atlantic Grupe. Foto: You Tube
Blagovno znamko Cedevita je predstavila družba Pliva, danes pa je v lasti Atlantic Grupe. Foto: You Tube

Oranžna praškasta snov, ki se je ob stiku z vodo spremenila v izjemno priljubljen napitek, je luč sveta ugledala leta 1969 in danes velja za enega najuspešnejših hrvaških izvoznih izdelkov - verjetno tudi po zaslugi dejstva, da je Cedevita na trg prišla v času nekdanje skupne države in da takrat tovrstnih napitkov ni bilo ravno v izobilju.

Formulo za Cedevito je za farmacevtsko družbo Pliva sestavil njihov zaposleni, magister farmacije Martin Stanković, ki kljub uspehu izdelka ni nikoli živel na veliki nogi. Zadnjih nekaj let je užival v pokoju, pred dnevi pa se je, v 80. letu starosti, tiho poslovil s tega sveta, piše hrvaški časnik Liderpress.

Zadovoljen zaradi uspeha izuma
V enem svojih zadnjih intervjujev je med drugim poudaril, da si nikoli ni želel denarja ali slave in da mu je v največje zadovoljstvo že dejstvo, da je njegov izum tako uspešen še danes. "Predsednik hrvaške gospodarske zbornice Vidošević poudarja, da Hrvaški, odkar je samostojna, ni uspelo razviti niti ene mednarodno uspešne blagovne znamke, pri čemer kot primer daje Cedevito. To mi kot znanstveniku pomeni veliko zadovoljstvo," je dejal v omenjenem intervjuju.

Ob tem je (s ščepcem zagrenjenosti?) dodal še: "Če bi na Zahodu izumil nekaj podobnega, bi iz tega lahko 'iztržil' donosno pogodbo in zagotovo bi to lahko pametno marketinško izkoriščal. Tako pa živim anonimno in le od svoje pokojnine, ki znaša 4.000 kun (535 evrov, op. a.)." Potem ko je Hrvaško obšla novica o njegovi smrti, so se mu sicer v več celostranskih oglasih v hrvaškem časopisju za njegov prispevek javno zahvalili v Atlantic Grupi, ki ima blagovno znamko v lasti danes, in zaposleni v Cedeviti.

Nekoč le dva okusa, danes 12
Cedevita, ki jo oglašujejo kot multivitaminski napitek ("z 9 vitamini"), je bila na začetku na voljo le v znameniti oranžni barvi (z okusom pomaranče), pozneje se je spekter okusov razširil tudi na limono in grenivko, danes pa je na voljo v 12 okusih - poleg omenjenih treh še v okusu limete, mandarine, rdeče pomaranče, breskve, borovnice in črnega ribeza, brusnice in gozdnih sadežev, na voljo pa sta tudi posebni različici: KIDS za otroke in light.

Oglasi za Cedevito (v hrvaškem jeziku)