Sony bo po 28 letih začel ponovno izdelovati vinilke. Foto: Reuters
Sony bo po 28 letih začel ponovno izdelovati vinilke. Foto: Reuters
vinilke
Ste tudi vi ljubitelji vinilk? Foto: Reuters

ony odločil, da jih po treh desetletjih začne znova izdelovati.

Japonska družba je gramofonske plošče prenehala izdelovati leta 1989 po vzponu kompaktnih plošč, ki so na trg vstopile leta 1982. Družba je bila tudi pomemben svetovni člen pri razvoju CD-jev, ki pa jih je zasenčilo spletno prenašanje in pretakanje glasbe. Zato so se zdaj odločili, da se vrnejo k začetkom.

Sonyjeva tovarna gramofonskih plošč bo po poročanju Guardiana svoje stroje zagnala marca naslednje leto. Pri družbi so že začeli iskati starejše inženirje z znanjem o njihovem izdelovanju.

Analitik glasbene industrije Mark Mulligan nad odločitvijo družbe ni presenečen: "Nobenega dvoma ni, da so vinilke trg, ki bo še naprej rasel, čeprav na svetovni ravni ta hip ni dovolj zmogljivosti za njihovo izdelavo, da bi zadovoljila povpraševanje."

Kakšno glasbo bo Sony objavljal na gramofonskih ploščah, pa ni razkril. Japonski časnik Nikkei je poročal, da bo šlo večinoma za starejše japonske izdaje, kot so priljubljene japonske pesmi iz preteklosti oziroma glasbo, ki jo ima v lasti, nekaj bo tudi sodobnih album z vrhov lestvic.

Tovarne ne sledijo globalnemu apetitu
Edinemu japonskemu proizvajalcu teh plošč Toyokasei ni uspelo slediti njihovemu preporodu, zato je Sonyjeva odločitev še kako dobrodošla na Japonskem.

V Evropi večino vinilk za večje in neodvisne založbe natisneta dve tovarni, GZ mediji s sedežem na Češkem in Record Industry na Nizozemskem. Vendar njunih skupnih več kot 100.000 plošč na dan ni dovolj, da bi sledili globalnemu apetitu.

Vzpon vinilk v Veliki Britaniji in Evropi, k čemur pripomorejo tudi dogodki, kot je aprilski dan ploščarn, je sprožil velik pritisk na peščico preostalih proizvajalcev teh plošč. Če se bo porast nadaljeval – lani so samo v Veliki Britaniji prodali 2,3 milijona vinilk oziroma 53 odstotkov več kot leto prej –, Sony verjetno ne bo edina založba, ki bo želela lastno tovarno.