V Arboretumu Volčji Potok so v spomladanske nasade vložili 250.000 evrov. Foto: Miro Štebe
V Arboretumu Volčji Potok so v spomladanske nasade vložili 250.000 evrov. Foto: Miro Štebe

Kot pojasnjuje Melita Miš Strgar iz arboretuma, so si park za javnost želeli odpreti vsaj na občinski ravni, a za zdaj jasnega odgovora od pristojnih še niso prejeli – med drugim čakajo tudi na odgovor ministra za kulturo.

"Pripravili smo se na vse ukrepe, ki jih stroka želi oziroma so potrebni tudi v trgovinah. Park je velik 85 hektarjev, zato bi v tem najlepšem času lahko bil odprt, seveda ob upoštevanju vseh navodil stroke," je povedala Miš Strgarjeva.

Pravi, da so edini park v Sloveniji, ki lahko zagotavlja nadzor števila ljudi, zato bi vrata lahko odprli. To po njenih besedah v odprtih parkih, kot je Tivoli, ni mogoče. V park bi med drugim spuščali določeno število obiskovalcev hkrati, uredili so enosmerne poti, ločili vhod in izhod, redno razkužujejo sanitarije, zaprli pa so otroška igrišča in umaknili klopi.

Park je sicer odprt vse leto, a je najlepši ravno v spomladanskem obdobju. "Ta del sezone je za nas najpomembnejši, saj v tem času in nekje do konca maja naštejemo vsaj polovico obiskovalcev. Pet tednov nam je že izpadlo, tudi velikonočni konec tedna, ki je bil lani eden najboljših." Miš Strgarjeva dodaja še, da so v ta čas investirali veliko – samo v nasade za spomladansko razstavo so vložili 250.000 evrov.

V Volčjem Potoku zacvetelo dva milijona tulipanov

Velik izpad tudi v Mozirskem gaju

Podobne razmere so tudi v sicer bistveno manjšem Mozirskem gaju, ki se razteza na približno petih hektarjih. Čeprav tudi tam niso prepričani, kdaj bodo lahko znova odprli vrata za obiskovalce, se dela niso ustavila. Marca so zasadili več kot 3000 mačeh, že pred časom pa je začelo cveteti tudi preostalo cvetje, med drugim tudi unikatni rumeni tulipan z rdečkastimi odtenki, ki so ga na Nizozemskem ustvarili prav zanje.

Kot pravi predsednik Ekološkega hortikulturnega društva Mozirski gaj Mozirje Darko Bele, je park v odlični kondiciji, nameravali so ga odpreti konec marca. Tudi oni si želijo, da bi se ljudje pri njih lahko sprehajali čim prej, vstopnice pa bi prodajali prek spleta in uvedli vse druge potrebne ukrepe.

"Vendar dokler velja ukrep prepovedi gibanja med občinami, odprtje niti ni smiselno. Samo Mozirje je premajhno in domačini praktično k nam ne zahajajo. Veseli bi bili, če bi se do prvomajskih praznikov le nekoliko sprostili ukrepi in bi pod posebnimi pogoji lahko odprli vrata." Po besedah Beleta velikih množic, predvsem tujcev, šolskih in drugih avtobusnih skupin, k njim tako ali tako ne bo.

Za njihovo društvo je edini vir financiranja pobrana vstopnina, do konca maja pa se pri njih zbereta skoraj dve tretjini vseh obiskovalcev. Izpad okoli 20.000 obiskovalcev pomeni izpad okoli 80.000 evrov prihodkov, zaradi česar bo slabše tudi vzdrževanje parka.