Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Na zgolj 158 kvadratnih kilometrih je tam razmetanih šest igralnic, zato se je Lihtenštajna prijel tudi vzdevek alpski Las Vegas. Glavni pobudnik referenduma je bila nevladna organizacija IG Volksmeinung, ki so jo ustanovili prav zaradi boja proti "poplavi" igralnic v žepni državici. Nasprotniki te oblike zabave so bili pred referendumom prepričani, da igralnice slabo vplivajo na ugled države, prav tako pa so opozarjali na perečo problematiko odvisnosti od iger na srečo.

Volivci so pometli z njihovimi pomisleki, saj jih je ob visoki volilni udeležbi kar 73 odstotkov glasovalo proti prepovedi. Tudi lihtenštajnski princ in vlada sta nasprotovala prepovedi, saj menita, da igralnice predstavljajo pomemben vir dohodka države. Prav tako sta opomnila, da bi bila popolna prepoved preveč drastičen ukrep v boju proti odvisnosti z igrami na srečo.

Lihtenštajnske oblasti sicer že nekaj časa skušajo popraviti ugled države, ki je vse do preteklega desetletja slovela kot mednarodna davčna oaza, a so od takrat oblasti sprejele nekoliko manj strogo zakonodajo glede vpogledov v delovanje bank, poroča Reuters.