V veliko muzejih najdemo tudi skulpturi pokojne Diane in Elizabete II. Foto: EPA
V veliko muzejih najdemo tudi skulpturi pokojne Diane in Elizabete II. Foto: EPA

Incident se je zgodil lani jeseni, ko sta pripadnika gibanja pod pretvezo fotografiranja z voščenimi lutkami članov kraljeve družine Karlovo poškodovala z dvema veganskima čokoladnima tortama in peno za britje. 20-letna Eilidh McFadden in 29-letni Tom Johnson sta sicer zanikala povzročitev kakršne koli škode, a so v muzeju kip morali očistiti in ga na novo prebarvati.

Voščene lutke kraljeve izložbe, ki so na las podobne pravim ljudem, so skupaj vredne krepko več kot 200.000 evrov, zato so jih dan po "napadu" zaradi varnosti odstranili iz muzeja. Prav tako so zaradi dogodka morali za dobro uro zapreti muzej. Ocenjujejo, da so zaradi tega imeli 900 obiskovalcev manj kot običajno.

Obtoženi Johnson je sodišču povedal, da sta se z McFadden za torto odločila zato, da bi povzročila čim manj materialne škode. Njegova partnerica v "zločinu" je dodala, da je pena za britje na voščeni figuri veliko bolj nedolžna od vse škode, ki jo podjetja povzročajo okolju.

Tožilec Jonathan Bryan je med sojenjem povedal, da njuna dejanja nikakor niso pomagala tistim, ki so jih podnebne spremembe najbolj prizadele. Dodal je, da podobne otročarije ne bodo prepričale nikogar, ki zanika vpliv človeka na podnebje. Sodišče jima je dosodilo pogojni kazni in nekaj več kot 2000 evrov kazni.