V zadnjem filmu je James Bond Daniel Craig. Foto: EPA
V zadnjem filmu je James Bond Daniel Craig. Foto: EPA

Dražbena hiša Christie's in EON Productions ob 60-letnici filmov o Jamesu Bondu za september napovedujeta dvodelno uradno dobrodelno dražbo, ki sta ji nadela ime Šestdeset let Jamesa Bonda (Sixty Years of James Bond). Na dražbi v živo, ki bo potekala 28. septembra, bodo ponudili 25 lotov – vozila, ure, kostume in rekvizite, povezane s 25. filmom Ni čas za smrt. Med vozili enega od vrhuncev predstavlja srebrni kaskaderski avtomobil Aston Martin DB5, eden od osmih kaskaderskih replik, ki jih je za film izdelal Aston Martin.

To je edini kaskaderski avtomobil DB5, ki bo dan v prodajo. Zanj se nadejajo iztržiti od 1,5 do dva milijona funtov (okoli od 1,8 do 2,4 milijona evrov). Zadnjih šest lotov bo v znamenju šestih igralcev, ki so upodobili agenta 007 – Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan in Daniel Craig.

Dražiti naj bi bilo mogoče le z vabilom, navdušenci in zbiratelji po vsem svetu pa se je bodo lahko udeležili tudi prek spleta in telefona.

Vrhunec spletne dražbe je posebno doživetje

Drugi del, spletna dražba, bo od 15. septembra do 5. oktobra – dan Jamesa Bonda. Na njej bo ponujenih skupno 35 plakatov, rekvizitov, kostumov, spominkov in doživetij iz petindvajsetih filmov. Vrhunec je sicer nedosegljivo doživetje, za katero pričakujejo med 15.000 in 20.000 funtov (okoli 17.800 in 23.700 evrov). Doživetje za štiri osebe vključuje potovanje v prvem razredu z vlakom Eurostar do Pariza. Ob prihodu v vas Ay bodo gostje šli na ogled in kosili v nekdanji družinski hiši Bollingerjevih. Gostitelj bo Etienne Bizot, ki vodi družinsko podjetje Bollinger, ob hrani bodo ponudili izbrane šampanjce Bollinger Reserve. Sledila bo nočitev v Parizu v hotelu Bristol ter povratek v London.

"Eden od mojih najzgodnejših otroških spominov je obsedeno igranje z odlitkom Aston Martina DB5, ki sta ga starša prinesla domov s premiere filma Goldfinger. Od takrat sem bil navdušen nad vsakim novim filmom o Bondu, posebnimi učinki in kaskaderskimi podvigi ter Bondovimi urami in izjemnim slogom," je dejal David Linely, grof Snowdon in častni predsednik Christie's EMERI, ter dodal, da je za Christie's dražba velika čast, upa pa, da bosta "prelomna dražba v živo in spletna dražba zbrali rekordne zneske".

Predprodajna razstava najzanimivejših ponujenih dražbenih predmetov bo od 15. do 28. septembra na ogled na sedežu Christie's v Londonu. Tako kot z zadnjih treh uradnih dražb 007 pri Christie's, ki so prinesle 4,8 milijona funtov (okoli 5,7 milijona evrov), bo izkupiček od prodaje tudi tokrat šel v dobrodelne namene. Dobrodelne organizacije, ki bodo prejele sredstva, bodo osebno izbrali igralci, ki so upodobili kultni lik, ali upravljavci njihove zapuščine.