Ime Perzeidi izhaja iz ozvezdja Perzej, saj se zdi, da izhajajo iz tega dela neba. Foto: Reuters
Ime Perzeidi izhaja iz ozvezdja Perzej, saj se zdi, da izhajajo iz tega dela neba. Foto: Reuters

Perzeidovi meteorji so majhni kosi kometa Swift Tuttle, ki obkroži Sonce vsakih 133 let. Koščki zažarijo, ko z veliko hitrostjo potujejo čez Zemljino ozračje, po podatkih Nase pa jih na našem planetu opazujemo že 2000 let. Ime Perzeidi izhaja iz ozvezdja Perzej, saj se zdi, da izhajajo iz tega dela neba.

Letošnje opazovanje je potekalo nekaj dni pred mlajem. Foto: EPA
Letošnje opazovanje je potekalo nekaj dni pred mlajem. Foto: EPA

V Evropi so Perzeidi znani tudi kot solze svetega Lovrenca, saj se pojav dogaja v času, ko goduje sveti Lovrenc – to je 10. avgusta. Vsako leto je meteorni roj Perzeidov, ki veljajo za najhitrejše in najsvetlejše meteorje, namreč dejaven med 17. julijem in 24. avgustom. Njegov vrhunec je zelo širok, zato jih lahko opazujemo več noči zaporedoma, največje število vidnih meteorjev pa je letos nebo razsvetlilo v noči na 13. avgust in tako poskrbelo za veliko zvezdnih utrinkov, ki bodo uresničili marsikatero željo.

Predsednik Astronomskega društva Orion Igor Žiberna je pred večernim opazovanjem meteorskega roja zapisal, da zanj ni potrebna posebna oprema, najbolje pa se je umakniti od mestnih luči, dobrodošla so tudi toplejša oblačila.

Letošnje opazovanje je potekalo nekaj dni pred mlajem, zato Luna, ki je vzšla v nedeljo zjutraj okoli 2.30, večji del noči ni motila opazovanja. Tudi po Luninem vzhodu je bilo osvetljeno le okoli sedem odstotkov nam vidnega dela njenega površja. Ponoči so bili vidni še planeti Jupiter, Saturn, Uran in Neptun.