Foto: AP
Foto: AP

Nekdanji angleški nogometni reprezentant se je znašel v nemilosti BBC-ja, potem ko je prejšnji torek na Twitterju zapisal, da je retorika britanske konservativne vlade v povezavi z novo azilno politiko "podobna retoriki Nemčije v tridesetih letih prejšnjega stoletja".

BBC je to videl kot kršitev svojih strogih pravil nevtralnosti in je priljubljenega moderatorja suspendiral.

Gary Lineker je znova del BBC-jevega programa. Foto: AP
Gary Lineker je znova del BBC-jevega programa. Foto: AP

Lineker bo po vrnitvi v soboto danes znova manjkal. Tokrat zaradi zdravstvenih razlogov. Kot je sporočil BBC, so gledalci lahko že med včerajšnjim prenosom opazili, da ima težave z glasom, stanje se je poslabšalo čez noč, zato ga bo danes nadomestila Alex Scott.

Odločitev o suspendiranju najbolje plačanega voditelja televizijske hiše so umaknili, potem ko njegovi kolegi iz solidarnosti prejšnji konec tedna niso hoteli delati. BBC je bil zaradi tega prisiljen prilagoditi program – v paradni oddaji Tekma dneva, ki jo je sicer vodil Lineker, so brez komentarjev prikazali zgolj vrhunce tekem, prvič v zgodovini pa so oddajo predvajali brez voditelja, gostov in komentarjev v krajši, 20-minutni izvedbi.

"To so bili res težki trenutki za vse vpletene," je dejal Linekerjev sovoditelj Alan Shearer v kratki izjavi gledalcem pred začetkom BBC-jevega prenosa četrtfinalne tekme pokala FA med Burnleyjem in Manchester Cityjem, ki jo je že komentiral Lineker.

"In ne po lastni krivdi so bili nekateri res odlični ljudje na televiziji in radiu postavljeni v nemogoč položaj in to ni bilo pošteno. Zato je dobro, da se vrnemo v nekakšno normalnost in spet govorimo o nogometu," je rekel Shearer. Lineker je dejal: "Absolutno se strinjam s tem."

Lineker se sicer za svoj tvit ni želel opravičiti, opozicijska laburistična stranka pa je britansko medijsko hišo obtožila, da je popustila pritiskom vlade, ko ga je suspendirala.

Po vrnitvi Linekerja je BBC napovedal neodvisno preiskavo predpisov glede družbenih medijev, ki so jih pri BBC-ju uvedli leta 2020.