Bolt bo v Slovenijo pripeljal električne skiroje in kolesa. Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock
Bolt bo v Slovenijo pripeljal električne skiroje in kolesa. Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock

Skiroji z majhnimi in zmogljivimi električnimi motorji so zadnja leta preplavili evropska mesta. Pri uporabnikih so izjemno priljubljeni zaradi svoje kompaktnosti, uporabnosti in varčnosti, številni pa opozarjajo na pomanjkljivo prometno ureditev in nevarnost takšnih vozil.

Kljub pomislekom se ponudba teh vozil praktično v vseh slovenskih mestih širi, na ljubljanski trga pa je danes vstopil še Bolt. Kot je v predstavitvi povedal Boltov direktor za mikromobilnost za Slovenijo in Hrvaško Ivan Begović, so "električni skiroji in električna kolesa odlična alternativa avtomobilom za krajša potovanja, zato smo veseli, da vidimo povpraševanje uporabnikov po naših električnih skirojih, saj se še naprej širimo po Evropi".

Vedno bolj priljubljena so tudi tekmovanja v dirkanju z električnimi skiroji. Foto: EPA
Vedno bolj priljubljena so tudi tekmovanja v dirkanju z električnimi skiroji. Foto: EPA

Bolt je sicer, kot so zapisali v podjetju, največji ponudnik električnih skirojev v Evropi. V enem letu so zaznali močno rast povpraševanja. Marca letos so namreč našteli za 500 odstotkov več voženj v primerjavi z letom prej, so navedli in napovedali nov naložbeni načrt.

Letos bodo za nadaljnje povečevanje dejavnosti na področju električnih skirojev in električnih koles ter razvoj novih rešitev za povečanje varnosti in izboljšanje uporabniške izkušnje namenili 150 milijonov evrov, so zapisali v sporočilu za javnost. Do konca leta nameravajo vozni park povečati na več kot 230.000 električnih skirojev in električnih koles.

Varno in počasi

Ob predstavitvi storitve v Ljubljani so tudi pri Boltu poudarili pomen varnosti in uporabnikom svetovali uporabo čelade. "Vožnjo začnite počasi, ne vozite pod vplivom alkohola, ne vozite po pločniku, na skiroju naj se vozi le en človek."

Skiroji so lahko izjemno nevarni predvsem zaradi njihovega visokega težišča, slabe zaščitenosti voznika in relativno hitre hitrosti, ki jo za svojo velikost lahko dosežejo. Odgovorni zato priporočajo zaščitno opremo, kot so čelada in ščitniki, ter opozarjajo na prilagajanje hitrosti na razmere v prometu in upoštevanje vseh prometnih predpisov.

Boltov električni skiro, ki bo na voljo v Ljubljani, tehta 17 kilogramov, njegova baterija pa omogoča do 30 kilometrov prevožene razdalje z enim polnjenjem. Električni skiro doseže največjo hitrost 25 kilometrov na uro.