Trevor Jacobs. Foto: Youtube
Trevor Jacobs. Foto: Youtube

Danes 30-letni Trevor Jacob je decembra 2021 na YouTubu objavil videoposnetek z naslovom "Strmoglavil sem svoje letalo", na katerem je videti Trevorja, kako pilotira majhno enosedežno letalo nad južno Kalifornijo. Ko se pojavijo težave z motorjem, se s padalom vrže iz letala in pristane na gozdnatem območju nacionalnega parka Los Padres.

Kamere, ki so bile strateško razporejene po kabini in na krilih letala, so posnele vsak trenutek strmoglavljenja letala, preden se je to raztreščilo. Na posnetku je nato videti nekdanjega deskarja na snegu, kako se peš približa razbitini, jo pregleda in shrani posnetke kamer, nato pa se odpravi nazaj v civilizacijo.

Piloti in drugi strokovnjaki za letalsko varnost so bili do posnetka zelo kritični – poudarjali so, da se pilot sploh ni potrudil, da bi poskusil znova zagnati motor, da bi lahko glede na okoliščine, razvidne s posnetka, precej enostavno usmeril letalo na tla brez hujših posledic in da je bil njegov varnostni ukrep (da je bil med poletom opremljen s padalom) – milo rečeno – nenavaden.

Video, ki ga je posnel novembra 2021, na platformo pa naložil mesec pozneje, je zbral več milijonov ogledov (izvirni video je bil kmalu po dogodku umaknjen s platforme, a je Jacobs pozneje naložil novo različico), obenem pa pritegnil tudi pozornost pristojnih, ki so takoj začeli preiskovati domnevno nesrečo. Ameriška zvezna uprava za letalski promet mu je naročila, naj ji posreduje podrobnosti o nesreči in ustrezno zavaruje razbitino letala, a je Jacob zatrdil, da ne ve natančno, kje ležijo ostanki letala.

Izkazalo se je, da je lagal. "V resnici je 10. decembra 2021 Jacob s prijateljem v helikopterju poletel na kraj strmoglavljenja. Z močnimi trakovi sta povezala razbitino in jo s helikopterjem dvignila ter prepeljala v okrožje Santa Barbara, kjer sta jo naložila na prikolico in odpeljala s poltovornjakom," je ameriški zvezni tožilec zapisal v obtožnici. Ostanke letala so nato našli razrezane v smetnjakih v širši okolici letališča Lompoc (okrožje Santa Barbara).

"Najverjetneje je to storil za samopromocijo, da bi dobil pozornost na družbenih omrežjih, s čimer bi pridobil finančno korist," je še ocenilo tožilstvo in dodalo, da "takšnega vratolomnega obnašanja ne smemo dovoliti".

Jacobsu so aprila 2022 odvzeli pilotsko dovoljenje, potem ko je postalo jasno, da so mu preiskovalci na sledi in da ga lahko doleti dolga zaporna kazen (za skupno pet kaznivih dejanj mu je grozilo do 20 let zapora), pa je priznal krivdo za uničenje lastnine, prikrivanja dogodka in načrtnega oviranja zvezne preiskave, zaradi česar je dobil polletno zaporno kazen.

Vplivnež je le nekaj ur po tem, ko je sodišče potrdilo njegov dogovor s tožilcem, na YouTubu objavil video (iz letala), v katerem je ponosno oznanil, da je znova pridobil dovoljenje za letenje, sporočil, da gre za nekaj mesecev v zapor, in se pokesal za svoje dejanje. Kot je povedal, se mu je zaigrana nesreča oz. njen posnetek zdel neškodljiv: "Vedel sem, da ne bo nihče poškodovan, a nisem zares pomislil, kako bi lahko video vplival na mlajše oz. da bi ga lahko videl kakšen otrok in vse skupaj zapeljal v povsem napačno smer."