Grški finančni minister Janis Varufakis je pojasnil, da se je morala Grčija leta 2000, leto preden se je pridružila območju evra, znebiti strojev za tiskanje svoje valute. Foto: Reuters
Grški finančni minister Janis Varufakis je pojasnil, da se je morala Grčija leta 2000, leto preden se je pridružila območju evra, znebiti strojev za tiskanje svoje valute. Foto: Reuters

Grški finančni minister Janis Varufakis je danes pojasnil, da se je morala Grčija leta 2000, leto preden se je pridružila območju evra, znebiti strojev za tiskanje svoje valute.

Grčija se je morala po njegovih besedah strojev za tiskanje drahme, ki so jih uničili, znebiti kot zagotovilo, da ne bodo opustili uporabe evra, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Uničili smo vse stroje za tiskanje," je zatrdil.

Želeli bi ohraniti evro
Vse oči so uprte v Atene, kjer se tamkajšnja oblast pripravlja na referendum, na katerem se bodo morali Grki izreči o tem, ali podpirajo predloge mednarodnih posojilodajalcev za pomoč Grčiji ali ne.

Izid je zelo negotov. Javnomnenjske raziskave kažejo, da so Grki razdeljeni glede vprašanja, na katerega bodo odgovarjali na referendumu. Raziskava francoske banke BNP Paribas kaže, da bi na referendumu pogoje podprlo 47,1 odstotka Grkov, medtem ko v sredo objavljena raziskava družbe ProRata kaže, da bi jih več glasovalo proti.


Tarča, 2. julij ob 20.00, TV SLO 1: Grški poker
Kako se bo končala najgloblja dolžniška kriza v sodobni evropski zgodovini? Nas mora skrbeti za stabilnost evropske valute in prihodnost evropskega denarnega projekta, za slovenske javne finance in naše prihranke? Gostje Boštjana Anžina bodo zunanji minister Karl Erjavec, nekdanji guverner in bankir dr. France Arhar, strokovnjak mednarodnih odnosov dr. Zlatko Šabič, predavatelj evropskega prava dr. Matej Avbelj in poznavalec razmer na grškem polotoku, novinar Boštjan Videmšek.