Pomembno je, da ne izberemo vejic smreke, saj te na toploti začnejo odpadati. Foto: MMC RTV SLO
Pomembno je, da ne izberemo vejic smreke, saj te na toploti začnejo odpadati. Foto: MMC RTV SLO

Kristjani z današnjo prvo adventno nedeljo začenjajo adventni čas, s katerim se pripravljajo na božič, ko zaznamujejo Jezusovo rojstvo. V tem času v cerkvah prevladuje vijolična barva, mize vernikov, pogosto pa tudi drugih, krasijo adventni venci, ki so tudi najbolj vidno zunanje znamenje tega časa.

Adventni venci so praviloma oblečeni v zimzeleno zelenje in okrašeni s štirimi svečami, ki simbolizirajo upanje, mir, veselje in ljubezen. Prvo svečo verniki prižgejo na prvo adventno nedeljo, nato pa vsako nedeljo še eno dodatno. Po zadnji adventni nedelji, ko na adventnem vencu gorijo vse štiri sveče, sledi božič.

Po besedah Sabine Šegula, vodje prazničnega krašenja vatikanske bazilike svetega Petra v božično-novoletnih praznikih, ni posebnih zapovedi, kakšen naj bo adventni venček. Za izdelavo adventnega venčka potrebujemo okroglo osnovo, ki je lahko napletena iz slame ali poganjkov trte.

Ko je osnova prekrita, sledi pritrjevanje sveč

Osnove napletene iz poganjkov trte ni treba posebej dekorirati, medtem ko je treba osnovo iz slame prekriti z vejicami iglavcev. "Tega se lotimo tako, da okoli osnove položimo pas okoli sedem centimetrov dolgih vejic iglavca, obrnjenih v smeri urinega kazalca. Vejice nato na spodnji tretjini dvakrat ovijemo z žico. Vrhove nove vrste vejic nato položimo čez žico, znova okoli njih ovijemo žico in tako naprej. Postopek ponavljamo, dokler ne prekrijemo celotne osnove," je za STA povedala Šegula.

Ko je osnova prekrita, sledi pritrjevanje sveč. Pri tem za vsako od sveč vzamemo tri kose žice, debele okoli 1,5 milimetra in dolge okoli pet centimetrov. Vsak kos na eni strani segrejemo in zapičimo v spodnji del sveče. Nato sveče s tako pritrjenimi kosi žice zapičimo v osnovo.
Venček po želji okrasimo, lahko uporabimo storže, posušene rezine pomaranč in podobno. "Pri tem je pomembno, da prostor okoli svečk pustimo prazen, da ne pride do vžiga," je opozorila doktorica floristike.

Razkrila je tudi, kako se izogniti temu, da bi se iglice usule z adventnega venčka – pomembno je, da ne izberemo vejic smreke, saj te na toploti začnejo odpadati.

Različic adventnih venčkov je veliko, treba pa je paziti na goreče sveče

V zadnjem času je po besedah floristke pri izdelavi adventnih venčkov priljubljena tudi uporaba suhih naravnih materialov brez zimzelenega zelenja, pri čemer se barvni toni gibljejo od peščenih do rožnatih. "Pojavlja se tudi nekoliko bolj glamurozna različica adventnih vencev, ki imajo črne sveče in zlato-peščeno kombinacijo materialov," je povedala.

Priporočila je še, naj ne zapuščamo prostora, medtem ko na adventnem vencu gorijo sveče. Pred nevarnostjo požara svarijo tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Prižgane sveče so namreč eden najpogostejših vzrokov za požare v gospodinjstvu. Na splošno je priporočljivo uporabljati sveče na baterije namesto sveč s pravim plamenom.

Adventni venček s pravim plamenom medtem postavimo na tak prostor, kjer ni dosegljiv majhnim otrokom ali hišnim ljubljenčkom in je najmanj en meter oddaljen od zaves, časopisov, praznične dekoracije in drugih stvari, ki bi lahko zagorele.

Na adventnem venčku je zagorela prva sveča