Delovni osnutki skladb Bohemian Rhapsody, ki jo je Mercury sprva nameraval poimenovati Mongolian Rhapsody, Don't Stop Me Now in Somebody to Love. Foto: Reuters
Delovni osnutki skladb Bohemian Rhapsody, ki jo je Mercury sprva nameraval poimenovati Mongolian Rhapsody, Don't Stop Me Now in Somebody to Love. Foto: Reuters

Med najpomembnejšimi predmeti zbirke Francoska tiskovna agencija (AFP) navaja 15 strani besedil in zapisov glasbe, ki so bili osnova za nastanek Bohemian Rhapsody, ene najbolj priljubljenih pesmi skupine Queen po svetu in tretjega najbolje prodajanega britanskega singla v zgodovini.

Z dražbe osebnih predmetov Freddieja Mercuryja

Mercury je za pisanje uporabil črno in modro črnilo ter svinčnik in pa pisarniški papir zdaj že ukinjene letalske družbe British Midland Airways. Zapisi razkrivajo, da je skladbo sprva nameraval poimenovati Mongolian Rhapsody, nato pa je leta 1991 umrli glasbenik in tekstopisec na neki točki prečrtal besedo Mongolian in jo nadomestil z Bohemian. Za omenjenih 15 strani si na dražbi obetajo do 1,2 milijona funtov.

Med osnutki besedil, ki so na ogled, je tudi devet strani besedil za pesem We Are The Champions, 19 strani za uspešnico iz leta 1976 Somebody to Love in sedem strani za Don't Stop Me Now.

"Spektakularnih nastopov in pesmi Freddieja Mercuryja se upravičeno spominjajo in jih slavijo po vsem svetu," je po pisanju AFP-ja povedal strokovnjak za knjige in rokopise pri Sotheby's Gabriel Heaton.

Na dražbi več kot 1500 predmetov
Na dražbi v Londonu in na spletni dražbi bodo sicer ponudili skupaj več kot 1500 predmetov iz Mercuryjeve zasebne zbirke, vključno s kostumi in različnimi predmeti. Vsi so bili tri desetletja tako rekoč nedotaknjeni na njegovem nekdanjem domu v zahodnem Londonu. Na dražbo jih daje Mary Austin, ena od glasbenikovih najbližjih prijateljic, ki je zanje skrbela na njegovem nekdanjem domu Garden Lodge. Zanje si obetajo približno šest milijonov funtov.

Predmeti bodo od 14. do 18. junija na ogled še v Los Angelesu in od 26. do 30. junija v Hongkongu, nato bodo 4. avgusta prispeli v London na enomesečno razstavo pred dražbo. Dražba bo v živo v britanski prestolnici potekala od 6. do 8. septembra, na spletu bo od 4. avgusta do 11. septembra.