Podaril jo je drugemu glasbeniku. Foto: AP
Podaril jo je drugemu glasbeniku. Foto: AP

V roke Gordona Wallerja, člana popdua Peter and Gordon iz 60. let prejšnjega stoletja, je pred desetletji prišla 12-strunska akustična kitara legendarnega beatla. "Gordonu jo je podaril John Lennon, nato pa jo je on podaril svojemu menedžerju," je dejal Martin Nolan, izvršni direktor in soustanovitelj dražbene hiše Julien's Auctions.

Poudaril je, da so trenutni lastniki vedeli, da imajo instrument v lasti, a so mislili, da je bil izgubljen. Kitara, ki jo je glasbenik igral na albumu zasedbe The Beatles iz leta 1965 Help!, je vsa ta leta ležala na podstrešju, znova so jo odkrili med selitvijo.

Ustanovitelji ameriške dražbene hiše so sami odpotovali v Veliko Britanijo, da bi preverili kitaro, tam pa so v smeteh našli tudi originalni kovček za kitaro.

Kitara pokojnega britanskega glasbenika bo 29. maja na dražbi v newyorškem Hard Rock Cafeju in na spletni strani dražitelja. Ta naj bi presegla ocenjeno vrednost, ki znaša od 600.000 do 800.000 dolarjev (od 561.000 do 749.000 evrov). Trenutno je do 29. aprila za ogled na voljo v londonski podružnici Hard Rock Cafeja.

Glasbila, ki so pripadala članom skupine The Beatles, so na prejšnjih dražbah dosegla visoko ceno. Leta 2015 so na primer na dražbi v Kaliforniji za 2,41 milijona dolarjev prodali kitaro, ki so jo Lennonu ukradli v 60. letih.