Ponudniki se potegujejo za katro Boruta Pahorja. Foto: TV SLO, zajem zaslona
Ponudniki se potegujejo za katro Boruta Pahorja. Foto: TV SLO, zajem zaslona

"Današnja cena je sicer nižja, vendar še vedno pomeni svetovni rekord za prodajo renaulta 4. To je še vedno izjemno visok prispevek za otroke, ki se borijo z rakom. Cena se je znižala, ker je v finalu akcije prišlo do nekaterih umikov oz. odstopov. Zato bi se na tem mestu toliko bolj iskreno in od srca zahvalil gospodu Zdravku Poljaševiću, ki mi je danes nedvoumno potrdil pripravljenost za nakup avtomobila po tej visoki ceni," je na Instagramu včeraj zapisal Pahor, ki vsak dan z navdušenjem spremlja dobrodelno akcijo, ki je presegla vsa pričakovanja.

"Želim si, da bi obe društvi zbrali čim več denarja, to bi pomagalo otrokom. Z njimi in njihovimi mentorji dobro sodelujem, zato vem, da bodo tisti, ki bodo plačali za to katro ali bodo drugače donirali, pomagali otrokom, ki si to več kot zaslužijo in bo to nekaj lepega," je v pogovoru za TV Slovenija povedal Pahor.

Katra je prava ikona. V več kot 30 letih so izdelali več kot osem milijonov primerkov in jih prodali v več kot stotih državah sveta. "Na vrednost avtomobila vpliva njegov izvor oziroma drugače rečeno pedigre. Če ima tak avtomobil znamenita osebnost, kot je gospod Pahor, potem vrednost temu primerno naraste," je povedal Janko Uratnik, tehnični komisar Zveze SVS (Zveza slovenskih društev ljubiteljev starodobnih vozil). Dodal je: "Za Slovence in nekdanjo Jugoslavijo je ta avtomobil veliko pomenil, bil je zelo dober, genialen."

Če pa vozilo nima slavnega ozadja. "Normalna katrca, ki ni bila v lasti gospoda Pahorja, je ocenjena približno od 4000 do 7000 evrov," je povedal Ratnik.

Borut Pahor se spominja mnogo dogodivščin. "Čeprav ji ne bi nihče pripisal kakšne superhitrosti, sva skupaj kršila pravila in seveda tudi vedno tako, kot je tudi treba, plačala za to."

To je avto, ki novim generacijam lahko povzroči kar nekaj težav. "Ko sem mlajšemu fantu razkazoval avtomobil, ker ga je zanimalo, je gledal, kje je menjalnik ... Ker je gledal dol in ga ni našel, je vprašal, a je menjalnik avtomatični."

Pahor se še spominja dne, ko jo je kupil od skrbne gospe v Portorožu. "Po dveh fičotih sem iskal boljši avtomobil. Mislil sem, da je to katra."

Za koliko bo šla Pahorjeva katrca
Borut Pahor: »V naslednjih mesecih puščam odprta vrata, želim početi tisto, za kar imam znanje, izkušnje in zaupanje.«
Zaslužek od prodaje bolnim otrokom

Ponudbe v dobrodelni akciji, zaslužek od prodaje bo Borut Pahor namenil bolnim otrokom, so začeli zbirati 1. februarja, akcija pa bo končana 15. februarja na mednarodni dan boja proti otroškemu raku.

Kupnino od prodaje bo Pahor v celoti namenil Inštitutu zlata pentljica, otroci z rakom, ki z organizacijo različnih dogodkov širi zavest o raku pri otrocih, opozarja na težave, s katerimi se otroci med zdravljenjem in po njem srečujejo, in išče načine, kako te težave premagati ali odpraviti.