Modra luna je druga polna luna v enem mesecu. Foto: EPA
Modra luna je druga polna luna v enem mesecu. Foto: EPA
Od ščipa do mlaja.
Od ščipa do mlaja. Foto: EPA

Modra luna se zgodi zelo redko, v povprečju enkrat na dve leti in pol. V decembru se je to zgodilo na drugega, ponovilo pa se bo ravno na silvestrovo. Vidna bo v Južni in Severni Ameriki, Kanadi, Evropi in Afriki, Avstralci in Azijci pa jo bodo dočakali šele dan pozneje. Pri njih se bo modra luna zgodila januarja. Tisti na vzhodni zemeljski polobli bodo na novoletni večer lahko tudi priča delnemu luninemu mrku.

O imenu je več mnenj, od kod izvira. Ena izmed teorij je, da izvira iz leta 1883, ko je izbruhnil indonezijski vulkan Krakatoa. 600 kilometrov naokoli so ljudje slišali pok in skoraj polovico zemeljske oble je zajel rdeč pepel, skozi katerega so bili sivi mesečevi kraterji videti modri.

Druga priljubljena definicija izvira iz revije Sky & Telescope magazine iz leta 1946, ko je avtor prispevka napačno interpretiral zapiske in modro luno označil kot drugo polno luno. Zapiski pa so modro luno definirali kot tretjo polno luno v letnem času, ki ima štiri polne lune.

Tu in tam
V povprečju lahko ščip na nebu vidimo 12-krat na leto. Vsakih 2,7 leta pa se zgodi, da se v istem mesecu polna luna pojavi dvakrat, na začetku in na koncu meseca. Modra luna na silvestrovo pa je še večja redkost, saj se zgodi približno vsakih 19 let. Nazadnje se je modra luna na 31. december pojavila leta 1990 in se bo po letošnji ponovila šele leta 2028. V prihodnjih letih bo modro luno mogoče videti avgusta 2012, julija 2015 in januarja ter marca leta 2018. Dve polni luni v istem mesecu se lahko zgodita kadar koli, ne glede na letni čas, vendar nikoli v februarju, ki je krajši od luninega ciklusa.

Modra luna je redek nebesni pojav, zato so Angleži, ki imajo radi pregovore, o njem skovali poseben rek "Once in a blue moon", kar pomeni, da se neka stvar zgodi le občasno ali pa sploh nikoli.

Ne k zobozdravniku
Druga polna luna v mesecu vpliva na počutje podobno kot ob vsakem ščipu. Postanemo občutljivejši in dojemljivejši, močno čustvujemo in se hitro odzovemo na vsak izziv iz okolja. V ozračju je več energije, zato je to tudi obdobje, ko lahko pričakujemo več nesreč, nasilja, umorov. Priporočljivo naj bi bilo, da gremo ob modri polni luni med ljudi, vendar se izogibajmo pomembnim pogovorom in tudi vsem kirurškim posegom.