Foto: AP
Foto: AP

Takšna odločitev je tudi posledica kritik v zadnjem obdobju, češ da so vstopnice za OI v Parizu predrage, še posebej pa to velja za slavnostno odprtje, ki bo prvič v zgodovini potekalo na vodi. Prireditelji namreč načrtujejo slavnostno povorko športnikov na ladjicah, ki bodo plule po reki Seni.

Približno 100.000 vstopnic za to prireditev bodo prodali, to pa bodo najboljša mesta tik ob reki. Za vsa preostala mesta ob trasi, kjer bo mogoče dogajanje spremljati v živo, a niso tako blizu dogajanja, pa bodo ponudili brezplačne vstopnice.

"Na stotisoče – odvisno od vremena in tudi od najave, ki jo boste naredili mediji," je na današnji novinarski konferenci o tej temi dejal notranji minister Gerald Darmanin.

Ob tem je še dodal, da bo ta dan za varnost skrbelo približno 37.000 policistov. V Parizu so med olimpijskimi igrami (od 26. julija do 11. avgusta) policistom onemogočili možnost dopusta.

Glavna težava, povezana z igrami, je v Franciji ta čas povezana prav z vstopnicami. Nedavno se je začela druga faza prodaje vstopnic, že v prvi pa so se pristojni spopadali s kritikami zaradi visokih cen. Za slavnostno odprtje tako zahtevajo tudi do 2700 evrov za vstopnico.

Vodja organizacijskega odbora iger Tony Estanguet je pojasnil, da so 14 mesecev pred igrami prodali že 6,8 milijona vstopnic, kar po njegovem mnenju kaže, da je cenovna politika vstopnic vendarle ustrezna.